Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

KAKO NAS JE TELEVIZIJA UČILA HRANI 5 utjecajnih domaćih kuhara na TV mrežama

karapandza-tv

Puno godina prije nego što se televizijsko kuhanje pretvorilo u jedan beskrajni reality show, na domaćim su se televizijama emitirale više ili manje uspješne emisije o hrani. Neke od njih imale su jako velik utjecali na naš svakodnevni život i na stvaranje nešto prosvjećenije  nacionalne kulture kuhanja, kao što su i neki protagonisti recentnih gastrorealityja sasvim sigurno pozitivno utjecali na masovni odnos prema tome kako jedemo. Evo pet najvažnijih TV kuhara u povijesti naših televizija.

1. Stevo Karapandža, Radio televizija Zagreb

U sedamdesetim i osamdesetim godinama Stevo Karapandža svake je večeri u petminutnoj emisiji Male tajne velikih majstora kuhinje učio Hrvate osnovnim kuhinjskim tehnikama. Utjecaj ovog Esplanadinog i Intercontinentalovog  chefa na osnovni prehrambeni odgoj generacija TV gledatelja osjeća se i danas, u dobrom i u lošem smislu.

2. Ana Ugarković, Nova TV

Ana Ugarković godinama je bila hrvatski Jamie Oliver. Njene su se knjige prodavale u rekordnim nakladama, dok su sponzori stajali u redu da bi se ugurali u emisiju Kod Ane, čije se reprize i dalje povremeno emitiraju. Gospođa Ugarković prva je hrvatskim TV gledateljima pokazala kako se restoranska hrana može kuhati kod kuće. Još je važnije da je vlasnica Malog bara iz emisije u emisiju afirmirala korištenje svježih sastojaka.

3. David Skoko, razne televizije

David Skoko važan je televizijski kuhar zbog čitavog niza razloga: od činjenice da je riječ o prvim hrvatskom chefu koji je dobio emisiju na 24 Kitchen pa do snimanja niza kratkih spotova u kojima afirmira nutricionističku i gastronomsku vrijednost jadranske ribe. Skoko je uvjerljivi promotor dobrih vrijednosti u gastronomiji.

4. Andrej Barbieri, Nova TV

Pokojni chef Barbieri odrastao je među medijima i knjigama i savršeno je razumio kako mediji funkcioniraju. Što mu je, naravno, pomoglo da on sam dobro i korisno funkcionira i usred formata kao što je Masterchef. Andrej Barbieri, čovjek koji je imao potencijal velike TV zvijezde , bio je uvjerljivo najvažniji protagonist svih sezona hrvatskog Masterchefa.

5. Mate Janković, razne televizije

Mate Janković jako je televizičan, baš kao David Skoko, i baš kao Skoko kontinuirano zastupa ispravne vrijednosti na hrvatskoj gastronomskoj sceni, od promoviranja važnih chefova do promoviranja neindustrijske proizvodnje hrane. Osim toga, Mate Janković dobro poznaje većinu važnih suvremenih kuharskih tehnika, što nažalost nije karakteristično za sve TV chefove.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.