Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

NAJBOLJE PIZZERIE U ZAGREBU Konačni poredak za 2019. godinu

frankos-pizza-broccoli

Vrlo mnogo novootvorenih pizzeria u Zagrebu unatrag godinu i pol  nisu bitno promijenile kvalitativno stanje na sceni. Većina novih lokala peče vrlo prosječnu pizzu, a svega njih nekoliko zaista vrijedi.

No, tako je u skoro svakom poslu: većina  je gotovo uvijek mediokritetska. Osim niza otvaranja pizzeria,  unatrag godinu dana  zabilježili smo  i jedno simbolički važno zatvaranje – nema više legendarne Dvojke na Novoj Vesi. Ovo je pet najboljih pizzeria u Zagrebu za 2019. godinu

1. Franko’s Pizza & Bar, Branimirova

franko-pizza-woods

Dorađenim tijestom, koje ni na jednom centimetru pizze više nije palačinkasto ni gnjecavo, Franko je potvrdio status vodeće zagrebačke pizzerije. Frankovom prvom mjestu pridonose i dvije nove jesenske pizze, s vrganjima i s trganom svinjetinom.

No, možda je najvažnije što je Franko prva pizzeria u Zagrebu, koja je uvela visoki restoranski servis i ozbiljnu restoransku listu pića.

2. O’Hara, Ivane Brlić Mažuranić

ohara-pizza copy

O’Hara i dalje peče izvrsno tijesto. O’Harina napoletana, na temelju koje su nastale prve Frankove pizze, jedna je od kontinuirano  najboljih pizza koje su se ikad radile u Hrvatskoj. Obitelj Vanjak zaslužuje sve čestitke za doprinos ne samo zagrebačkoj sceni pizzeria, nego i nacionalnoj gastronomiji.

3. Public, Tomislavova

public-pizza

Public je, kao i Franko, nastao na temelju O’Harine napoletane. Što dodatno osnažuje tezu o zaslugama Marina Vanjka. Public je vrlo dobra pizzeria s korektnim restoranom opće prakse (od rižota do bifteka) koja je oživjela ne baš najprestižniji dio Zagreba.

4. Karijola, Vlaška i Kranjčevićeva

karijola2019-picante

Prije petnaestak godina Karijola je bila prva gastronomska pizzeria u Zagrebu. Njene njujorške pizze s jako tankim i hrskavim tijestom i velikim mjehurima i danas, zasluženo, imaju lojalnu publiku.

5. Toccare, Vukomerečka

toccare-toscana

Toccare, dakle, na pizzu od 150 kuna stavlja tartufatu, što je posve nedopustivo, dok je vinski servis usprkos dobrom izboru vina, nedopustivo amaterski. No, samo tijesto nije loše, a jako nam se sviđa što je u sasvim rubnom kvartu istočnog  Zagreba otvoren prilično ambiciozan lokal, koji je uspio preživjeti već skoro dvije godine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.