Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bourbon isparavanjem stvara otiske koji mogu razotkriti falsifikate i lažno odležavanje

whiskey-webs

U Kentuckyju je prije nekog vremena pokrenuto zanimljivo znanstveno istraživanje. Stručnjaci Sveučilišta u Louisvilleu htjeli su doznati zašto američki whiskey isparavanjem stvara “whiskey webs”, specifične forme koje podsjećaju na paukove mreže. Odgovor koji su pronašli nije samo dnevna zanimljivost za portale, nego potencijalna nova metoda razotkrivanja krivotvorina koje su preplavile tržište whiskeya, i testiranja jesu li whiskeyi zaista odležavani više godina ili su proizvođači okuse i arome koje se dobivaju odležavanjem postigli umjetnim sredstvima. 

Otisci američkog whiskeya potpuno su različiti od onih koje ostavljaju škotski ili irski whiskyji. Kad isparava na ravnoj površini, svaki whisky ostavlja vlastiti individualni otisak, slično našim otiscima prstiju. Znanstvenici tvrde da je razlog u načinu odležavanja.

“Škotski whisky obično odležava u starim, često recikliranim bačvama, dok američki whiskey, posebno bourbon, odležava u novim paljenim hrastovim bačvama,” pišu  autori studije u časopisu Physical Review Fluids gdje je rad objavljen, “Razumijevanje procesa dozrijevanja na kemijskoj razini može pomoći u otkrivanju krivotvorina i ukazati jesu li za ubrzavanje procesa korištene alternative tradicionalnom odležavanju.” 

Znanstvenici objašnjavaju da whiskey koji odležava u paljenim novim hrastovim bčvama iz drveta izvlači više stpojeva netopivih u vodi, nego whisky koji odležava u netostiranim starim bačvama. Whiskey je jedini destilat koji isparavanjem ostavlja otiske slične paukovim mrežama, što ukazuje da način odležavanja igra vrlo značajnu ulogu.

Točnije, pomoću otiska se može vidjeti koliko je, na kojim temperaturama i u koliko vlage whiskey odležavao. Istraživanje se nastavlja kako bi se otisci mogli još prciznije koristiti za identifikaciju whiskeya i za kontrolu kvalitete u proizvodnji.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.