Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

5 izvrsnih i jako jeftinih sezonskih sastojaka koje bi ovih dana trebalo potražiti na placu

tikve

Početak studenog nije, naravno, sredina rujna. Sredina rujna, uz sredinu svibnja, najveličanstvenije je razdoblje na našim tržnicama, kad se, klupa do klupe, susreću najzrelije rajčice, plavi, bijeli i prugasti patlidžani, najslađe crvene paprike, mladi grah i najmirisniji vrganji. Početak studenog puno je siromašnije, ali nipošto asketsko vrijeme za naše tržnice.

U studenom, uz aromatične domaće limune i sočne mandarine, možemo uživati u hrpama plave ribe i zelenog i narančastog povrća. Evo naše kratke liste osobito poželjnih i vrlo jeftinih sastojaka, koje možete kupiti na placu ovih dana.

1. Srdele, 20 do 25 kuna,

Srdele su naš apsolutni favorit. One su perfektne frigane ili grilane, ali toplo preporučujemo malo kompleksniji pristup, poput srdela u pećnici sa svježim rajčicama, kaparima, bijelim vinom i limunovom koricom, ili tempure od očišćenih i rastvorenih srdela.

2. Lokarde, 25 do 35 kuna

Lokarda je, tko zna zašto, najpodcjenjenija jadranska riba. Ona je pepeljuga među ribama, baš kao što su dagnje pepeljuge među školjkama. U stvarnosti, lokarda je izvrsna, ultra ukusna, bogata riba, koja se može peći na roštilju ili u pećnici, poširati, ili filirati pa onda, recimo, pohati u panku. Marinade se podrazumijevaju.

3. Dalmatinsko mlado zelje, 6 do 12 kuna

U golemoj obitelji kupusa ovo prvo, mekano mlado zelje s puno velikih listova, sigurno je najslađe i nekako najslasnije. Stari običaji nalažu da se mlado zelje dinsta i poslužuje kao varivo ili u umacima. Mi ga jedemo sirovog, s par kapi mladog maslinova ulja, i s nekim dobrim octom.

4. Buče i bundeve, 10 do 30 kuna

Okej, buče su danas toliko popularne da ih možemo zvati jesenskim šparogama. Juhe od bundeva posve su neizbježne, pire od bundeva sjajan je prilog uz lungiće ili crveno pečeno meso, no sama pečena bundeva, servirana s bučinim uljem, finim jabučnim octom i hrskavim bučinim košticama, delikatesa je za sebe. Pečena muškatna tikva sa slatkim začinima, mandarinom i prženim lješnjacima jedan je od najslasnijih i najzdravnijih jesenskih deserata.

5. Mlada blitva, 15 do 20 kuna

Mlada blitva, uz raštiku, spada među najfiniju verduru. Kuhajte je sasvim kratko, u vrlo malo vode, popaprite i zalijte najboljim uljem koje možete platiti. Nastružite malo parmezana, grana padana ili nekog domaćeg dobrog tvrdog sira, kupite dobar kruh s hrskavom koricom pa uživajte. Ili servirajte uz srdele ili lokarde.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.