Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVA PRAVILA ZA PROSECCO Tri trenda koja će promijeniti tržište najpopularnijih pjenušaca na svijetu

pjenusac-sampanjac-case

Berba 2019. u Proseccu prva je pod Unescovom zaštitom. Prosecco je nedavno proglašen dijelom zaštićene Svjetske baštine. Proizvođači najpopularnijeg vina na svijetu pamtit će je po rekordnim prometima. Ove godine Prosecco slavi i 50. obljetnicu apelacije. Berba je u Proseccu počela desetak dana kasnije nego inače. Urod je bio par posto manji, a Konzorcij za Conegliano-Valdobbiadene-Prosecco objavio je da je kvaliteta grožđa ove godine “izuzetna”. Prvo se bralo na najistočnijim položajima najizloženijima suncu (San Pietro di Feletto), a zadnje na najprestižnijim pozicijama poput Cartizza.  

No, ova bi berba ipak mogla ostati upamćena po nekoliko bitnih promjena u regulativi apelacije koje bi mogle promijeniti budućnost prosecca. Ovo su tri najvažnija nova trenda u proizvodnji prosecca koji počinju s ovom berbom. 

Ekstremno suhi prosecco 

Prosecco iz ove berbe bit će prvi proizveden po novim propisima koji dopuštaju suhe i vrlo suhe pjenušce. Dvije najvažnije novosti u proseccu u

Sui Lieviti Gotovo sam prosecco proizvodi se charmat metodom, s drugom fermentacijom koja se odvija u tanku. Sui Lieviti označava drugu fermentaciju koja se odvila u boci, dakle klasičnu šampanjsku metodu, koja daje potencijalno kompleksnija i supstancijalnija pjenušava vina. 

Extra Brut Prosecco je poznat kao lagani, voćni pjenušac s osjetnim ostatkom šećera. Najprodavaniji Prosecco Dry ima 17 do 32 grama šećera. Najsuši prosecco koji se dosad proizvodio bio je Brut, s 12 grama šećera. Prema novim pravilima vinari u Proseccu smjet će proizvoditi Extra Brut kategoriju u koju spadaju vina bez ostatka šećera,  maksimalno šest grama. U najvišoj kategoriji Prosecco Superiore DOCG odlučili su pratiti trendove kompleksnijih, mineralnijih i elegantnijih pjenušaca  

Organski prosecco

Konzorcij je u lipnju u Proseccu zabranio korištenje glifosata. Tvrdi da je Prosecco sada najveća europska vinska regija u kojoj je ovaj poznati herbicid zabranjen. Zabrana glifosata dio je šireg “vinogradarskog protokola” uvedenog 2011. godine. Riječ je o smjernicama za ekološki održivije vinogradarstvo u Proseccu. 

Organski prosecco već se naveliko pojavljuje na tržištu, Konzorcij Prosecco Conegliano Valdobbiadene sad pokreće novi projekt, certifikat S.Q.N.P.I (Sistema Qualità Nazionale Produzione Integrata) koji bi vinare trebao potaknuti da smanje kemiju u vinogradima na minimum. Konzorcij se nada da će četvrtina proizvođača koji su se uključili u projekt do 2021. imati certifikat i da će se ta brojka povećavati za 10 posto svake godine. 

Ružičasti prosecco

Od iduće godine, na tržište stiže rose Prosecco kao legitimni zaštićeni proizvod iz Prosecca. Konzorcij Prosecco DOC ovu je ultrakomercijalnu dozvolu izglasao u svibnju. Prvi val ružičastog prosecca na tržištu se očekuje već iza Božića, tempirani za novogodišnja slavlja. Prema novim pravilima, vinarima bi se dopustilo da se gleri kao dominantnoj sorti u proizvodnji prosecca dodaje pinot noir kako bi se dobili ružičasti pjenušci. Rose Prosecco DOC moraju provesti 60 dana u tankovima tijekom druge fermentacije kako bi stabilizirao boju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.