Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nevjerojatno ja da se veliki zapadni mediji i danas čude zmijama u azijskoj kuhinji

zmije

CNN, još uvijek jedan od utjecajnijih globalnih medija, ovih je dana na svom webu objavio veliki prilog o Nguyrn Van Ducu, vijetnamskom restoranu poznatom po jelima od zmija, uključujući i kobre.

Kamera pažljivo prati čovjeka iz Nguyana koji iz terarija vadi razne zmije, pa i kobru, i onda objašnjava što se sve u tom restoranu radi sa  zmijama. Cijeli video stvara osjećaj čuđenja i otkrivanja, što je potpuno besmisleno i pomalo uvredljivo. Zmijsko je meso, naime, stalni sastojak azijskih kuhinja, u što se može uvjeriti i svaki poluinformirani turist.

Kad smo prvi put posjetili Tajland, u kolovozu 1998. godine, restorani u Bangkoku mogli su se apodijeliti na četiri glavne grupe: street food, građanske tajlandske nacionalne i regionalne restorane, velike fusion i europske restorane poput očaravajućeg Le Normandie, koji i danas ima dvije zvjezdice, i u restorane kraljevske tajlandske kuhinje.

Restorani Royal Thai Cuisine odlikovali su se prekrasnom prezentacijom, fantastičnim servisom, relativno visokim, skoro zapadnim cijenama, i autentičnim sastojcima. Među tim sastojcima gotovo su se uvijek nalazile zmije. 

U prvom Royal Thai restoranu koji smo posjetili u Bangkoku na jelovniku su se nalazila dva jela kojima su zmije bile glavni sastojak. 

Zmija koju smo naručili došla je na stol u obliku kolutića u tempuri, s nekoliko zdjelica prekrasnih raznobojnih cvjetno-herbalnih umaka.

Meso je imalo okus sličan piletini, ili možda sličniji pohanim žabljim kracima, ali je bilo puno čvršće. Sve u svemu, radilo se vrlo finom, donekle sofisticiranom jelu.

Pet ili šest dana kasnije, na plažama Koh Samuia, jedni kraj drugih prodavali su se spring rollsi, američke krafne, tropsko voće i veliki ražnjići s pečenim gušterima i zmijama. Tog nam je ljeta godišnji trajao baš jako dugo, pa smo iz Tajlanda odletjeli u Hong Kong. Čitav niz hongkonških uličnih restorana na vidljivom je mjestu držao akvarije s morskim  zmijama, koje se vade iz vode po zahtjevu gosta, baš kao  živi jastozi.

A riječ serpent našla se i na jelovniku podvodnog restorana u luksuznom hongkonškom  Regentu. Svi se plašimo zmija i skoro svima nam se zmije gade. No, zmije su redoviti sastojak brojnih azijskih kuhinja, osobito tajlandskih, vijetnamskih i nekih kineskih, jer ih ima bezbroj, nisu skupe, ne zahtijevaju pretjeranu tehničku pripremu, i pune su proteina.  Stoga je zaista neobično prikazivati  vijetnamski restoran sa zmijskim specijalitetima, kao bilo kakav kuriozitet, kao što je to učinio CNN.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.