Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veliki talijanski chefovi Mauro Uliassi i Roberto Cerea dolaze na rovinjski Istria Gourmet Festival

uliassi-cerea

Peto izdanje Istria Gourmet Festivala, istarske gastronomske konferencije koja Rovinju okuplja profesionalce iz restoranske i hotelske industrije, u Rovinju će 28. i 29. listopada ugostiti dva velika talijanska chefa, Maura Uliassija i Roberta Cereu. 

Uliassi je lani dobio treću Michelinovu zvjezdicu za svoj restoran Uliassi u Senigaliji, malom obalnom resortu u Marcheu, talijanskoj regiji poznatoj po Michelinovim restoranima. Uliassijeva priča prilično je netipična za kuharski establishment. 

Uliassi je gotovo cijelu karijeru izgradio u Senigaliji, gdje je 1990. otvorio restoran. U kuhinji je počeo raditi sa 17 godina, dok je pohađa tehničku školu za dječake. Kako je više puta objasnio, školu je napustio još kao tinejdžer jer nije mogao podnijeti život bez djevojaka. Tako je upisao kuharsku školu. Posao je učio u vrhunskim talijanskim restoranima, ali Uliassiju je još kao mladom kuharu smetala zatvorenost fine dining svijeta. Na nekoliko je godina odustao od kuhanja, vratio se kući i počeo raditi kao profesor u lokalnoj kuharskoj školi. Kuhati je ponovno počeo kuhati 1983. za društvo kod kuće.

“Kuhao sam s najvećom strašću, kao u Babbetteinoj gozbi, prvi put sam otkrio kako je fantastično kad vidite da ljudi uživaju i da su sretni zbog nečega što ste napravili, “ pričao je kasnije. Mauro Uliassi otada se potpuno posvetio kuhanju. Trebalo je deset godina da njegov restoran u Senigaliji primijete kritičari. Prvu Michelinovu zvjezdicu dobio je 2000. godine, devet godina kasnije drugu i njegov je restoran proglašen najboljim u Italiji. Kao chef s tri Michelinove zvjezdice u Rovinju će održati masterclass sa svojim potpisnim jelima duboko ukorijenjenima u okuse talijanske obale Jadrana.

Drugi vrhunac Istria Gourmet Festivala bitć e masterclass chefa Roberta Ceree. Braća Enrico i Roberto Cerea nasljednici su 50-godišnje obiteljske tradicije u restoranu Da Vittorio u Brusaportu kraj Bergama. Da Vittorio je prvu Michelinovu zvjezdicu dobio još 1978. godine, a treću 2010. Braća Cerea spadaju među rijetke svjetske chefove koji ostali vjerni klasičnom, raskošnom fine diningu uspijevajući istodobno toliko modernizirati svoje kuhanje da ih danas smatraju jednima od najrelevantnijih predstavnika auteničnog talijanskog stila. 

Drugi dan konferencije bit će posvećen hotelijerstvu, kroz niz panela s temama fokusiranima na luksuzne hotele, prezentacije 15 Michelinovih chefova i gala večere.  Cijeli program Istria Gourmet Festivala 2019. možete pogledati OVDJE.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.