Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pop up Ane Roš u Madridu najvažniji je iskorak za male gastronomije poput Slovenije i Hrvatske

hisa-franko-ana-ros

Ana Roš možda ne kuha najbolju hranu na ovim prostorima. Ali, Ana Roš uvjerljivo je najvažnija chefica na ovim prostorima. Ana Roš je osoba koja doslovno krči nove putove: ona je, rekli bi Amerikanci , autentični trailblazer.

Nakon što je postala dio relativno uskog, malobrojnog svjetskog kulinarskog establišmenta i nakon što je njena Hiša Franko zauzela 38. mjesto na S. Pellegrinovoj listi World’s 50 Best Restaurants, gospođa Roš svoje je vizionarstvo i važnost potvrdila otvaranjem pop-upa Hiše Franko u Madridu.

Riječ je o izuzetno značajnom, dubinski strateškom potezu za male i još globalno neafirmirane gastronomske zemlje poput Slovenije i Hrvatske. Naime, svijetu se možemo predstaviti i u svijetu se možemo afirmirati jedino ako izađemo na svjetsko tržište i na svjetskom tržištu nastupamo pod uvjetima tog, a ne našeg lokalnog tržišta.

Jedino na velikoj stranoj sceni možemo dokazati jesmo li i koliko smo konkurentni, i koliko smo bolji ili lošiji od igrača s te scene. To je Liga prvaka, a ostalo su domaća prvenstva, čak i kad se u njima dodjeljuju međunarodne nagrade, poput Michelinovih zvjezdica.

Drugo, otvaranje pop upa u svjetskoj metropoli iznimno je važno za postavljanje pojedine gastronomije na globalnu gastronomsku kartu.Otvaranjem pop upa u Madridu, Ana Roš učinila je više za prepoznatljivost slovenske gastronomije i turizma u Španjolskoj nego sve promotivne turističke akcije slovenske države unatrag deset godina.

Naravno, da biste otvorili uspješni pop up u nekom velikom europskom gradu, morate biti dobro umreženi i morate imati međunarodno prepoznatljiv proizvod, što Ana Roš i Hiša Franko jesu. Željeli bismo se nadati da će se u idućem desetljeću neki od hrvatskih restorana izboriti dovoljno čvrst međunarodni status da može otvoriti pop-up u nekom važnom europskom gradu. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.