Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U centru Zagreba napokon se može kupiti Samoborska muštarda, jedan od boljih kondimenata na svijetu

samoborska-mustarda

“Samoborska muštarda spada među najfinije stvari koje se proizvode u Hrvatskoj,” rekao nam je još prije par godina Jeffrey Vella, sadašnji glavni chef rovinjskog luksuznog hotela Grand Park i jedan od najboljih hrvatskih kuhara.

Skoro svatko tko se razumije u hranu ostao je impresioniran kad je prvi put probao Samoborsku muštardu obitelji Filipec. Ova izvanredna, slatko ljuta, tamnosmeđa mješavina tučene gorušice, ukuhanog mošta i začina, već je dugo zaštitni znak grada Samobora, i poslužuje se u boljim samoborskim restoranima poput Gabreka.

Samoborska muštarda daleko je najbolji kondiment ikad napravljen u Hrvatskoj i jedan od boljih umaka na bazi senfa u međunarodnoj konkurenciji. Samoborska muštarda ima samo jedan problem. U Zagrebu, udaljenom dvadesetak minuta vožnje od Samobora, ona je gotovo nedostupna.

Premda smo je viđali u katalozima pojedinih supermarketa, nikad je nismo pronašli na njihovim policama, tako da se Muštarda donedavno povremeno mogla kupiti jedino u suvenirnicama s hranom. Odnedavno, međutim, Samoborsku muštardu obitelji Filipec drži i vinoteka Vivat u Martićevoj ulici, što znači da je najbolji hrvatski kondiment napokon došao u dobar dućan u centru grada. Samoborska muštarda daleko je od jeftine. Teglica od 220 grama u Vivatu košta 60 kuna. Ali, njen prebogati, posve adiktivni okus vrijedi i više.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.