Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Italiji se pojavio Pringles s proseccom. Talijanska policija upala je u trgovine i sve zaplijenila

pringles-prosecco-g

Da će grickalice biti povod međunarodnom skandalu…svijet hrane je pun iznenađenja. Pringles je lani došao na neobičnu ideju da na tržište izbaci posebnu seriju čipsa s okusom prosecca i ružičastog papra.

Crne tube izazvale su poprilično zanimanje kupaca kad su se pojavile u talijanskim supermarketima. Ubrzo se, međutim, u jednom supermarketu u Venetu pojavila policija i zaplijenila sav Pringles s proseccom. Akcija se nastavila u drugim trgovinama, a svi su lanci koji prodaju Pringles dobili i naloge da povuku taj okus, jer će inače imati problema s vlastima.

prosecco
Prosecco

Talijani su, naime, poludjeli kad su vidjeli Pringles s proseccom, jer je prosecco zaštićen brend, i tvrde da je Pringles za ovu seriju koristio ime bez dozvole. Pringles je navodno pokušao pregovarati s konzorcijem proizvođača prosecca o kobrendiranju, ali oni nisu htjeli ni čuti da se okus i ime njihova slavnog pjenušca koristi za nešto tako prizemno kao čips u tubi.

Štoviše, nakon što je talijanska policija zaplijenila stotine kutija Pringlesa s polica trgovina, talijanska ministrica poljoprivrede Teresa Bellanova najavila je nastavak borbe protiv “krađe identiteta.”

“Zapljene čipsa svjedoče o našoj posvećenosti borbi protiv prevara u industriji hrane, protiv uzurpacije talijanskih zaštićenih naziva i bori za zaštitu kvalitete.” Luca Zaia, žestoki predsjednik Veneta poznat po agresivnom napadanju svega što smatra ugrozom imidža Prosecca (to što su apelaciju proširili do Trsta i obesmislili je hiperprodukcijom, Talijane očito manje brine), na društvenim je mrežama podijelio fotografiju “uvredljive limenke Pringlesa” sa statusom “NO!”

“Ne možemo više tolerirati korištenje zaštićenog imena bez dopuštenja,” napisao je Zaia na svom Facebook profilu, “Pomislite samo. Jučer je u lancu supermarketa u Venetu zaplijenjeno stotine tuba čipsa s proseccom napravljenog s nespecificiranim ‘prahom od prosecca’ koje je kupila nizozemska kompanija…zato godinama inzistiramo na zaštiti naše izvrsnosti od prevaranata, zlouporabe i svega ‘što zvuči talijansko”, jer to primarno šteti poštenim proizvođačima koji promoviraju teritorij i kvalitetu.”

Pringles s Proseccom i ružičastim paprom prvi je put na tržište stigao prošle jeseni, u posebnoj ograničenoj božićnoj seriji. Prodavao se samo u britanskim lancima Asda i Tesco, koji godišnje prodaju stotine tisuća boca pjenušca.

Nakon što je čips s proseccom došao u Italiju, vlasti su najavile da će nastaviti istragu. “Uskoro ćemo vidjeti tisuće zaplijenjenih pakiranja, a i trgovine i sam Pringles već masovno povlače sporni čips,” objavio je šef talijanskog glavnog državnog inspektorijata za Prosecco.

Pringles se također javio sa svojom stranom priče. U priopćenju su objasnili: “Varijanta s proseccom i ružičastim paprom proizvedena je 2018. kao ograničena serija za božićne blagdane. Koristili smo prosecco DOC kao sastojak u aromi, dok je ime prosecco na pakiranju korišteno u skladu s DOC smjernicama i europskom regulativom. Ne planiramo ovu varijantu proizvoditi u budućnosti.”

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.