Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Fino&Vino peče jedan od najboljih bifteka u Zagrebu, ali bi morali popraviti kruh

fino-vino-steak

Kada ulazite u čuveni restoranski podrum iza ugla Kaptola i Opatovine, gdje je svojedobno Lopud Zdravka Perčina tukao sve gradske rekorde u prometu po kvadratnom metru lokala, prvo ćete uočiti puno neobičnih, praznih, trofejnih boca uključujući čak i Gran riservu barola famoznog Roberta Voerzia, jednog od najskupljih pijemontskih vinara.

Ova scenografija (te boce, naravno, nisu na vinskoj karti) odmah sugerira nazočnost ozbiljnog sommeliera. Suvlasnik restorana Fino&Vino je Krešo Šesnić, sommelier velikog iskustva, s puno znanja , osobito o domaćim kontinentalnim vinima. Gospodin Šesnić prvi je u Zagrebu promovirao Jako, plemenito crno vino zagrebačko slavonskog garažista Zdravka Ilije Jakobovića, koje se u međuvremenu uselilo na vinske liste mnogih dobrih restorana.

Fino&Vino otvoren je početkom godine, s bazičnim mesnim menijem, koji vrlo dobro funkcionira. Njihova janjeća pljeskavica vjerojatno je najbolja u Zagrebu, a danas smo naručili biftek, koji je bio gotovo savršen. Kad je gospodin Šesnić pitao kako želimo da steak bude ispečen, odgovorili smo uobičajenom frazom “spaljeno izvana i krvavo iznutra”. I baš smo to dobili. 

Biftek je imao tamnosmeđu koricu prepunu Maillardovih okusa slasno i ispravno pečenog mesa, dok je iznutra bio tek malo manje crven od klasičnog goveđeg carpaccia. I nije prokrvario ni jednu kap, što znači da se dobro odmorio prije posluživanja. Uz ovaj uzorno pripremljeni biftek dobili smo debelo rezane, jako ukusne vrganje s grila, koji su se perfektno složili s mesom,

Dojam je, nažalost, pokvarila vruća focaccia, koja nije imala pravu koricu, koja nije imala mjehuriće zraka u tijestu i koja je bila gnjecava, kao da je smrznuta stavljena u pećnicu. Budući da kultura kruha u Zagrebu stalno raste, ovako dobar restoran kao što je Fino&Vino, hitno bi morao popraviti ponudu kruha. 

Fino&Vino ne samo da peče izvrsno meso, nego je njegovo meso jeftino: biftek od 200 grama s prilogom košta 135 kuna, baš kao i teleći T-bone od 350 grama. Riječ je o cijenama od prije najmanje tri godine. Fino&Vino restoran je vrijedan brzog i energizirajućeg ručka s par čaša dobrog vina, ali i ozbiljne, visokoproteinske večere s par buteljki vina.

.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.