Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Fino&Vino pošteni je mesni restoran s neobično dobrom vinskom kartom

fino-vino-pljeskavica

Fino&Vino uselilo se u prostor kultnog Lopuda prije neka tri tjedna. Lopud elafitskog ribara Zdravka Perčina bio je,podsjetimo, najvažniji zagrebački restoran u drugoj polovici devedesetih godina. Tijekom prošlog desetljeća u Lopudovu podrumu na adresi Kaptol 10 radio je dvojbeni riblji restoran Kottni, koji se zatvorio prije mjesec dana, ili dan dva više.

Popularni zagrebački sommelier Krešo Šesnić i chef Danijel Vlasiček, vlasnici Bistroa Fino&Vino, uselili su se na Kaptol 10 pred Božić kako bi uhvatili nešto prometa u tradicionalno najboljem mjesecu za zagrebačku restoransku scenu. No, nisu uletjeli nespremni.

fino-vino-steak

Meni je logičan i dobar, među hladnim predjelima i glavnim jelima (carpaccio, tartar biftek, teleći T- bone, biftek, janjeća pljeskavica, patka, tuna). Pomalo je, nažalost, dosadan kad je riječ o pastama. Kome treba još jedna tjestenina s kozicama?

Vinska je karta dobra do izvrsna. Na šampanjskom dijelu karte vrište Egly-Ouriet i Selosse, oranži su otisnuti narančastom bojom te obuhvaćaju i Claija, i Tomčevu Amforu i Gravnera, dok crni dio karte sadrži odličnu selekciju terana i refoška. Među plavcima nedostaju Stagnum, Tolj i Bura, ali veseli što se među bijelim vinima našla izvrsna Stinina Vugava. 

U utorak oko dva ušli smo u Fino&Vino par minuta nakon što je iz podruma na uglu Kaptola i Opatovina izašao sommelier Siniša Lasan. Naručili smo biftek i janjeću pljeskavicu. 

fino-vino-kruh

Pljeskavica je bila fenomenalna, kremasta, ali s dovoljno čvrstom teksturom i s ultrabogatim okusom.Biftek je također bio jako sočan, mekan i precizno pečen, ali nije dovoljno odstajao pa je prokrvario na tanjuru, što nije potrebno kvalitativno orijentiranom restoranu kao što je Fino&Vino.

Nadalje, pečeni krumpir ostao je donekle sirov. Riječ je o još jednoj nepotrebnoj pogreški koja govori da preciznost spada među glavne kuharske vrline.

Neovisno od ovih pogrešaka, Fino&Vino ostavlja dojam ozbiljnog jednostavnog restorana s poštenim odnosom prema hrani, i s nekim finim detaljima poput Chiavalonova ulja. 

Cijene su jako okej: biftek, pljeskavicu, salate, vodu i Coronicin Gran Teran platili smo oko 650 kuna.Imamo prilično jak dojam da Fino&Vino može ozbiljno napredovati i da može provesti puno dobrih godina u legendarnom Lopudovom podrumu.

FINO&VINO

Kaptol 10, Zagreb

HRANA +3/5  VINA +4/5  SERVIS 4/5  AMBIJENT 3/5

kartice Visa, Mastercard

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.