Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tedi Chiavalon u Vivatovom je vinskom baru otvorio sezonu mladih maslinovih ulja

chiavalon-mlado-2019

Početak sezone mladih ulja spada među apsolutne vrhunce hrvatske gastronomije. Početak sezone mladih, nefiltriranih, neonsko zelenih maslinovih ulja, jednako je spektakularan kao i početak sezone pravih bijelih tartufa. Ove su godine braća Chiavalon otvorila sezonu mladih ulja iznimno rano, u ponedjeljak 14. listopada, kušanjem ulja koje je prešano tek nekoliko dana prije promocije. 

O novom je ulju govorio Tedi Chiavalon, dok je Sandi Chiavalon morao ostati u Vodnjanu, u berbi maslina koja će trajati još tjednima. Mlado, kako se i službeno zove prvo novo ulje braće Chiavalon, ekscentrično je aromatično, prepuno polifenola, ugodno gorko i tek umjereno pikantno. Definitivno manje pikantno nego Chiavalonovo lanjsko Mlado, premda u mješavini prevladava ljuta i opaka bjelica.

Prvo, nefiltrirano maslinovo ulje toliko je ekspresivan proizvod, da bi u njemu trebalo uživati svaki dan, uz sireve, carpaccio, sirovu tunu, krvavi steak, vrganje ili naprosto uz krumpire, grah, pastu ili pizzu. Nadamo se da će i zagrebački restorani što prije uvesti dane mladih maslinovih ulja, jer je riječ o zaista jedinstvenom ulju, čiji se aromatski i okusni profil ne može oponašati.

Na promociji Chiavalonovog Mladog sudjelovala je i renomirana istarska obiteljska mljekara Latus, koja je, među ostalim, predstavila svoju bogatu, kremastu mozzarellu Un Po Di, proizvedenu u suradnji s Nikasom iz Matulja. Obitelj Šoškić točila je prvi plešivički vinjak, dok su Barundići osigurali pjenušac i crni pinot. Već godinama posjećujemo prezentacije Chiavalonovih mladih ulja u Vivatu. Nikad se nije skupilo toliko mnogo ljudi kao ovog ponedjeljka. Što je svakako dobar znak za hrvatsku gastronomiju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.