Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tomislav Ruszkowski na Whisky Leaksu je održao doktorsku prezentaciju Whiskyja Kilchoman s Islaya

whisky-leaks-masterclass

Islay je vjerojatno najglasovitiji škotski otok. Islay je kraljevstvo zadimljenih i mineralnih, maritimnih i medicinskih malt Whiskyja, i to onih najpoznatijih na svijetu, poput Port Ellena, Lagavulina i Laphroaiga.

Na Islayu trenutno radi devet destilerija. Kilchoman, utemeljen 2005. godine uvjerljivo je najmlađa i jedina potpuno neovisna od korporacijskog biznisa s proizvodi oko 460 tisuća boca različitih maltova.

Tomislav Ruszkowski, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za whisky, upravo je izvrsno polaznicima masterclassa o Kilchomanu održanog jučer u podne u hotelu Palace, predstavio i Islay i njegovu najnoviju  destileriju.

Islay je, dakle, otok nešto veći od Krka, do kojeg se dolazi ili trajektom ili malim zrakoplovima. Zbog utjecaja golfske struje Islay je neškotski topao: kad u Glasgowu pada snijeg, na Islayu pada kiša, a posebni je kuriozitet da na jednom dijelu Islaya uspijevaju palme. Palme u Škotskoj?! Danas ništa povezano s klimom nije nevjerojatno.

Zbog toplih struja Islay je zelen. Što znači da na njemu uspijeva i puno ječma. A to je esencijalno za Kilchoman. Kilchoman, naime, pokušava proizvesti što više whiskyja od vlastitog ječma, koji se uzgaja blizu same destilerije, kao i od vlastitog treseta, treset (peat), gorivo koje grije i dimi ječam, igra jednu od ključnih uloga u formiranju karaktera većine malt Whiskyja.

Jučer smo u Palaceu kušali šest Kilchomana, od kojih su posebno jak dojam ostavile dvije boce s etiketom 100 percent Islay, što znači da sav ječam i treset dolaze baš s Islaya, a ne s nekih drugih lokacija, kao što je tipično za većinu korporacijskih maltova. 

100 percent Islay iz bourbonskih bačvi impresionirao je finim, distinktivnim, slanim i mineralnim aromama.

Elitni Kilchomanov whisky, Sanaig, kombinacija je nekoliko godišta odležanih u bačvama Sherryja, uglavnom olorosa. Sanaigov bouquet prepun je crnog i crvenog suhog voća, tamne čokolade i  onog okrepljujućeg okusa plemenitih jakih pića. Kilchomanove maltove, nevjerojatno dobre za mlade whiskiye, distribuiraju Fine stvari Zlatka Ivkića, organizatora  Whisky Leaksa, elitne zagrebačke smotre Whiskyja. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.