Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Tomislav Ruszkowski na Whisky Leaksu je održao doktorsku prezentaciju Whiskyja Kilchoman s Islaya

whisky-leaks-masterclass

Islay je vjerojatno najglasovitiji škotski otok. Islay je kraljevstvo zadimljenih i mineralnih, maritimnih i medicinskih malt Whiskyja, i to onih najpoznatijih na svijetu, poput Port Ellena, Lagavulina i Laphroaiga.

Na Islayu trenutno radi devet destilerija. Kilchoman, utemeljen 2005. godine uvjerljivo je najmlađa i jedina potpuno neovisna od korporacijskog biznisa s proizvodi oko 460 tisuća boca različitih maltova.

Tomislav Ruszkowski, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za whisky, upravo je izvrsno polaznicima masterclassa o Kilchomanu održanog jučer u podne u hotelu Palace, predstavio i Islay i njegovu najnoviju  destileriju.

Islay je, dakle, otok nešto veći od Krka, do kojeg se dolazi ili trajektom ili malim zrakoplovima. Zbog utjecaja golfske struje Islay je neškotski topao: kad u Glasgowu pada snijeg, na Islayu pada kiša, a posebni je kuriozitet da na jednom dijelu Islaya uspijevaju palme. Palme u Škotskoj?! Danas ništa povezano s klimom nije nevjerojatno.

Zbog toplih struja Islay je zelen. Što znači da na njemu uspijeva i puno ječma. A to je esencijalno za Kilchoman. Kilchoman, naime, pokušava proizvesti što više whiskyja od vlastitog ječma, koji se uzgaja blizu same destilerije, kao i od vlastitog treseta, treset (peat), gorivo koje grije i dimi ječam, igra jednu od ključnih uloga u formiranju karaktera većine malt Whiskyja.

Jučer smo u Palaceu kušali šest Kilchomana, od kojih su posebno jak dojam ostavile dvije boce s etiketom 100 percent Islay, što znači da sav ječam i treset dolaze baš s Islaya, a ne s nekih drugih lokacija, kao što je tipično za većinu korporacijskih maltova. 

100 percent Islay iz bourbonskih bačvi impresionirao je finim, distinktivnim, slanim i mineralnim aromama.

Elitni Kilchomanov whisky, Sanaig, kombinacija je nekoliko godišta odležanih u bačvama Sherryja, uglavnom olorosa. Sanaigov bouquet prepun je crnog i crvenog suhog voća, tamne čokolade i  onog okrepljujućeg okusa plemenitih jakih pića. Kilchomanove maltove, nevjerojatno dobre za mlade whiskiye, distribuiraju Fine stvari Zlatka Ivkića, organizatora  Whisky Leaksa, elitne zagrebačke smotre Whiskyja. 

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Tomislav Ruszkowski na Whisky Leaksu je održao doktorsku prezentaciju Whiskyja Kilchoman s Islaya

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min