Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OPEN CONCEPT U ovom baru platite na sat i pijete koliko hoćete

open-concept

Open bar je velika institucija u kulturi pića. Koga ne razveseli napomena da se na eventu piće ne naplaćuje? Vodeći se tom psihologijom, Amerikanac Michael Butler u St. Louisu je pokrenuo Open Concept, neku vrstu kvartovskog open bara, u kojemu gost plati 10 dolara na sat i pije koliko god hoće. Subotom imaju specijale, primjerice neograničene količine bellinija, i brunch sa švedskim stolom s kojega gosti jedu koliko hoće za 20 dolara na sat. 

Kako je za St. Louis Magazine objasnio Michael Butler, riječ je o poslovnom modelu u kojemu bar ne prodaje piće nego vrijeme. Ideju je dobio na eventima na kojima je skupljao novac za svoju kampanju za lokalne izbore. “Organizirali smo evente na kojima smo naplaćivali ulaz na sat i nudili besplatna pića,” ispričao je, “Na internetu smo prodali puno ulaznica i napravili velike batcheve koktela da smanjimo troškove. Tako sam se počeo pitati bi li se taj model mogao primijeniti na pravom baru.” 

Tu se, naravno, nameće pitanje kako spriječiti da gost uđe, stavi 10 dolara na šank i u idućih se 59 minuta uništi od alkohola. Open Concept uveo je obveznu registraciju na internetu s kojom gosti dobivaju šifre za narudžbe. Barmeni ne smiju poslužiti više od jednog pića po osobi odjednom, i jednostavno se moraju osloniti na procjenu i iskustvo u kontroli opijanja u baru. Cijeli sistem je u fazi testiranja, i neizvjesno je kako će završiti. Jer barovi su kompliciran posao, i gosti ne žele da ih se gnjavi provjerama ni procjenama. Open Concept trenutno poslužuje desetak koktela, tri točena piva i ima kratku vinsku listu. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.