Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jeste li primijetili da je počeo Tjedan restorana? Mi zamalo nismo

tjedan-restorana

Tjedan restorana, ona manifestacija tijekom koje u restoranima možete pojesti tri slijeda za stotinjak kuna, nikad u svojoj desetgodišnjoj povijesti nije bio diskretniji. Da se Tjedan restorana uopće održava u Hrvatskoj naslutili smo pošto nas je prijateljica iz Slovenije veselo obavijestila da će ovaj vikend zahvaljujući slovenskom Tjednu restorana, za mali novac večerati u ljubljanskom JB-u, legendarnom restoranu velikog chefa Janeza Bratovža, koji je svojedobno ušao među San Pellegrinovih 100 najboljih svjetskih restorana.

Budući da se Tjedni restorana uglavnom održavaju istodobno, začudili smo se kako nismo čuli ni riječ o hrvatskom Tjednu restorana. Pregledali smo relevantnije, čitanije domaće web stranice koje se bave hranom, ali nismo uspjeli vidjeti ni oglas ni najavu za Tjedan restorana. Zatim smo otišli na web stranicu hrvatskog Tjedna restorana, na kojoj smo doznali da je 19. Tjedan restorana počeo 11. listopada i da traje do 20. listopada. Pa smo pregledali popis restorana sudionika: skoro svi prijavljeni zagrebački restorani, osim dva ili tri, i gastronomski i tržišno posve su beznačajni.

Još je gore u Istri, gdje je prijavljeno točno pet restorana. U cijeloj Dalmaciji u akciji sudjeluje samo dvanaest restorana, a na Kvarneru, vjerovali ili ne, točno dva. Tjedan restorana u Hrvatskoj očigledno umire. Dok god organizatori ponovo ne uvjere domaće restorane ranga JB-a da sudjeluju u hrvatskom Tjednu restorana, ta manifestscija neće imati nikakav smisao ni ozbiljnu poslovnu budućnost.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.