Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Lampion je solidna hranionica, ali je daleko od dobrog restorana

lampion-riba

Kad naručujete cijelu bijelu ribu, profesionalni se restorani drže stanovitih procedura. Prvo, pokažu vam cijelu sirovu ribu. Drugo, pokažu vam cijelu pečenu ili kuhanu ribu, koja onda pred vama  filiraju.

U Lampionu, popularnoj zalogajnici u Kustošiji, nisu nam pokazali sirovu ribu, nego su nas obavijestili da imaju šanpjera od 80 dekagrama. Pola sata kasnije, donijeli su nam već očišćenu, da ne kažemo rastrančiranu ribu, u kojoj je ostalo dosta kosti. Ukratko, šanpjera su nam servirali jednako kao što se, primjerice, servira svinjsko pečenje; nešto proteina nabacanih na oval. Dobra vijest je da je riba bila sočna i ukusna.

Druga dobra vijest je da su blitva i krumpir bili izvrsno skuhani; blitva je zadržala jaku zelenu boju, što se često ne dešava ni u mnogo skupljim lokalima. Loša vijest je da je naš siroti kovač bio pečen na nekom prilično užeglom ulju pa i sada, par sati poslije ručka, osjećamo dosta neugodnu mučninu u trbuhu.

Što se, naravno, odrazilo i na ocjenu hrane u Lampionu. Naši dragi prijatelji i poslovni partneri  rekli su nam da se Lampion može uspoređivati s kultnim bistroom Vukušić u istočnom Zagrebu.

Definitivno ne može. Vukušić je uspio svladati zahtjevnu vještinu povezivanja niskih i visokih žanrova, pa ondje jela od 40 kuna izgledaju prilično privlačno, dok je velika bijela riba prezentirana i pripremljena gotovo jednako kao u klasičnim ribljim restoranima.

Lampion bi, pak, želio biti sve, pa ima starinski meni s više od stotinu jela, uključujući gablece,  posebnu stranicu za ribe i posebnu stranicu za steakove, ali  očigledno nije kvalificiran da pokrije sve te žanrove. Uostalom, ništa toliko ne ubija kuharsku vještinu i kvalitetu restorana kao prevelik jelovnik. Čini nam se da je Lampion uspješniji u jednostavnijim žanrovima, jer je ajngemahtec  ostavio daleko najuvjerljiviji dojam od svega što smo probali. Posluga je srdačna ali nedovoljno profesionalna: prvu čašu vina čekali smo točno 15 minuta, premda restoran nije bio prepun.

Vinska lista korektni je hrvatski best of, s tim da osoblje ne zna puno o vinima koja prodaje.

LAMPION

Zagrebačka 80, Zagreb

HRANA 2/5  VINO +2/5  SERVIS -3/5, AMBIJENT 2/5

sve kreditne kartice

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.