Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Zapadni Zagreb golemi je prostor s vrlo malo dobrih restorana. Izdvojili smo tek osam

kantina-mm-interijer1

Zapadni Zagreb najduži je dio grada. Od Britanskog trga pa do shopping centra City West, katkad je potrebno četrdesetak minuta vožnje, zavisno od gužvi. Riječ je, također o vrlo širokom prostoru koji se sa sjeverne strane proteže do obronaka Sljemena, a s južne do niza velikih gradskih naselja poput Prečkog, Rudeša i Malešnice i u kojem je smješteno nešto hotela i dosta velikih poslovnih zgrada.

Ozbiljnih je restorana, međutim, vrlo malo. Uspjeli smo izdvojiti tek osam, s tim da nažalost još nismo jeli u Lampionu u Kustošiji kojeg pojedini dobro informirani posjetitelji zagrebačkih restorana uspoređuju s Bistroom Vukušić.

Osam najboljih restorana zapadnog Zagreba

1. Tač, Vrhovec

gault-millau-tac

Bračni par Miletić u Taču priprema vrlo dobru sezonsku, uvijek svježu hranu naslonjenu na tradicijske hrvatske kuhinje, osobito istarsku. Tač ima uzoran izbor oranža i drugih prirodnih vina.

2. Zelendvor, Samoborska

Zelendvor je najpopularnija restoranska institucija zapadnog Zagreba, koja je neprekidno puna i gdje se kuha baš sve, od svog mogućeg mesa na grillu i pod pekom do sasvim solidnih bijelih riba.

3. Kantina MM, Ilica

kantina-MM-prostor

Uvoznik delikatesne hrane Mario Mendek otvorio je preko puta policijske zgrade u Kustošiji neobičnu kombinaciju restorana i izložbenog prostora, gdje gosti mogu birati između osam vrsta steakova iz cijelog svijeta, jesti škotske škampe i hlapove ili naručivati pomalo ekscentrična jela poput bolognesea od wagyu govedine. .

4. O’Hara, Ivane Brlić Mažuranić

Prije par godina pred O’Harom su se stvarali redovi, čime je Marin Vanjak dokazao da lokacija nije najvažniji preduvjet uspješnog ugostiteljskog biznisa, jer Malešnica zaista nije najatraktivnija lokacija u gradu. O’Hara je i danas vjerojatno najbolja zagrebačka pizzeria, kad je riječ o tijestu.

5. Public, Tomislavova

public-sala

Ova pizzeria O’Harina stila, udružena sa sasvim solidnim restoranom s jako velikim porcijama, preporodila je inače pomalo mrtvo Voltino. Vikendom se mora rezervirati.

6. Čajana Jing Yuan, Ilica

kineska-cajana-jing-yuan-stol

Jing Yuan je diskretno, gotovo skriveno mjesto uređeno kao privatni stan, koje nudi vrlo dobre dim sume po smiješnim cijenama, i najspektakularniju selekciju čajeva u Zagrebu.

7. Stari kotač, Petrovaradinska

stari-kotac

Uz sve svoje nedostatke, koji će još više doći do izražaja sada kad se više ne može sjediti u vrtu, kultna starinska roštiljarna u Prečkom ima bolje mljeveno meso od 99 posto konkurencije. Pljeskavice i ćevapi u Starom kotaču rahli su i sočni, a ne nabijeni i paštetasti kao drugdje.

8. Paulaner, Črnomerec

paulaner-pljeskavica

Paulaner je korektna roštiljarna i restoran opće prakse, s jako velikim porcijama i široko prihvatljivim cijenama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.