Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Britanski Michelin Hrvata Juricu Gojevića proglasio je sommelierom godine

jurica-gojevic

Michelin je u ponedjeljak je na promociji novog vodiča za Veliku Britaniju i Irsku, Hrvata Juricu Gojevića proglasio sommelierom godine. “Otkad je došao 2017, Jurica je pokazao strast, skromnost i detaljno znanje o vinima koja poslužuje u svom hotelu, olakšavajući gostima izbor svojim toplim pristupom,” objavio je Michelin na svom Twitter profilu. Jurica Gojević glavni je sommelier irskog luksuznog hotela Adare Manor u Limericku.

U Adare Manor došao je u studenom 2017. Iz Hrvatske je prvo bio otišao u Dublin, gdje je radio u uglednim restoranima poput Greenhousea. U Adare Manoru dobio je zadatak proširenja i osvježenja hotelskog vinskog podruma. U sedamnaest mjeseci Gojević je vinsku listu sa 350 povećao na 700 etiketa, među ostalim i draguljima poput Chateau Lynch-Bagesa 1945, Colaresa 1934 i Biondi-Santi 1968. Gojevićev talent, govore u Adare Manoru, značajno je poboljšao iskustvo gostiju njihova restorana The Oak Room, koji je u ovogodišnjem Michelinu dobio jednu zvjezdicu.

Ove godine Gojević je promoviran u menadžera za vina i pića za cijeli resort. Kako je u veljači ispričao u jednom intervjuu, strast prema vinu usadili su mu vinari koje je kao dijete gledao kako rade. Proces ga je, kaže, fascinirao i poželio je naučiti sve o vinskoj industriji i proizvodnji vina. Kao tinejdžer je radio kao sezonski konobar na Jadranu, a onda otišao na luksuzni kruzer, gdje je prvi put zaradio poziciju sommeliera. Iz Hrvatske je kao i mnogi otputovao u Dublin, gdje je u Michelinovu restoranu započeo ozbiljnu sommeliersku karijeru.

U budućnosti, Gojević planira proširivati Adare Manorovu vinsku kolekciju i uvoditi nova uzbudljiva vina, među kojima su mu najzanimljivija prirodna vina. Gojevićev Michelin Sommelier Award za 2019. je fantastičan uspjeh i ohrabrujući primjer za profesionalce u hrvatskom restoranskom biznisu da se ozbiljnošću i radom može napraviti zavidna međunarodna karijera. Čestitamo.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.