Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Škorina Graševina nije loša, ali je skuplja od barem četiri bitno bolje

skoro-grasevina-fb

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro već neko vrijeme proizvodi graševinu za koju grožđe dolazi iz kutjevačkog vinogorja. Gospodin Škoro u javnosti se želi predstaviti i kao političar vinar, o čemu svjedoči činjenica da je ove godine u berbu graševine pozvao i novinare, koji su ekstenzivno izvještavali iz njegova vinograda. Mi smo jučer u jednom zagrebačkom supermarketu kupili par buteljki Škorine Graševine iz 2018. godine. Vino nije loše. I ova, kao i većina  kutjevačkih  graševina odlikuje se onim finim aromama kamilice i herbalno kruškastim okusima, s dodirom meda na aftertasteu. Tekstura je uzorno uljasta, a u vinu se osjete i tragovi mineralnosti.

skoro-grasevina-ID

Nažalost, kiseline su preniske, tako da je vino pomalo tupo i neće dugo trajati. No, glavni problem Škorine Graševine jest cijena. Graševina predsjedničkog kandidata u supermarketima košta oko 70 kuna, što je više od barem četiri bitno bolja vina. Bogata, živa i lagano botritična beljska Vrhunska graševina stoji oko 55 kuna, vrhunska graševina Iločkih podruma između 55 i 60, briljantna Graševina Branka Mihalja nedavno se na akciji prodavala za 39 kuna (redovna cijena je oko 50), a čak je i legendarni Krauthaker par kuna jeftiniji od Škore. Pozicionirati cijenu mladog vina iz Kutjeva iznad jednog Vlade Krauthakera danas je marketinški pogrešno ili  pomalo bahato, ali ako Škoro pobijedi na predsjedničkim izborima (u što sumnjamo ) njegovom vinu cijena može samo rasti.

Gastropreporuka Škorinu smo Graševinu prvo probali uz Beljski kulen od crne svinje, koji ju je pojeo. Međutim, vrlo se solidno složila s običnim kulenom, Gligorinim ovčjim paškim sirom, Baranjskom kobasicom, pa donekle čak i sa srednje začinjenim tartar biftekom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.