Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Počinje sezona TV emisija o kuhanju. Evo koji će domaći chefovi dominirati vašim ekranima

kuhan-i-pecen

Osmog listopada počinje se emitirati  Kuhan i pečen, prva HTV ova ozbiljnija gastronomska produkcija poslije dosta godina. Uskoro kreće i snimanje RTL-ove 3.2,1-  kuhaj!. RTL je ipak odustao od ukidanja tog formata, koji je svojedobno bio prilično popularan.

Hrana se, dakle, vraća na domaće nacionalne televizije, a s njome se na ekrane vraćaju i hrvatski TV chefovi.

Televizijski chef zapravo je jako komplicirana profesija, s puno potencijalnih konflikata: kolege često ironiziraju TV chefove, a oni sami, zbog televizijskih obveza katkad  nemaju vremena da bi se nastavili profesionalno razvijati.

S druge strane, kulinarski  TV show najmasovniji je oblik promocije gastronomije, kao i pojedinog kuhara. Televizija chefovima osigurava sponzorske ugovore i nove profesionalne angažmane. U krajnjoj liniji, čak i najvažniji svjetski chefovi poput Ferrana Adrie i Erica Riperta, redovito se pojavljuju na televiziji. Naravno, kao i u većini drugih stvari, mnogošto zavisi od konteksta.

Pojedini televizijski konteksti trajno podižu chefov  profesionalni ugled, dok ga drugi postojano devalviraju.

Evo chefova koji će obilježiti ovosezonsku domaću televizijsku proizvodnju.

1. David Skoko

skoko

David Skoko već je godinama više manje neprekidno na televiziji. Unatrag 12 mjeseci Skoko je snimio prvi hrvatski show za 24Kitchen, pa je postao glavna zvijezda jedne Lidlove  kampanje, pa je sada jedan od mentora u Kuhan i pečen.  Gospodin Skoko, nevjerojatno  fotogeničan čovjek koji je rođen da bude filmska ili televizijska zvijezda, lani nam je objašnjavao kako je Batelina prije nekoliko godina dostigla svoj vrhunac, i kako je on pronašao novu misiju u edukacijama  i u popularizaciji hrane. Mi, svejedno, mislimo da Batelina i Skoko nisu dosegli gastronomski vrhunac, i da bi se trebali resetirati i upustiti u novu epizodu modernog radikalnog  kuhanja.

2. Tomislav Gretić

gretic

Bivši glavni chef Maistrinih five star hotela u hrvatski se medijski i kulinarski prostor vraća kao sudac u HTV-ovoj emisiji Kuhan i pečen. Koliko se može prosuditi prema traileru, gospodin Gretić vrlo se dobro snašao u novom gastro formatu Hrvatske televizije.

3. Tomislav Špiček

spicek

Beskrajno simpatični Tomica Špiček na televiziji jednako dobro funkcionira i kao Djed Mraz i kao Baba Roga. Glavni kuhar Baltazara iz najboljih dana tog restorana, danas je nacionalno popularan baš zahvaljujući 3,2,1 kuhaj.

4. Ivan Pažanin

pazanin

Pažanin nije fejker. On je učio od velikih dalmatinskih kuhara, Hrvoja Zirojevića i Brace Sanjina, a za splitski  je Štoriju napravio vrlo korektan bistronomski jelovnik. Pažanin, međutim mora raditi na teoriji i na važnim znanjima klasičnih europskih kuhinja, jer je tijekom proteklih sezona napravio nekoliko ozbiljnih faktografskih pogrešaka.

5. Mate Janković

mate-jankovic

Mate Janković odlučio je postati promotor suvremene hrvatske nacionalne kuhinje, što radi sasvim dobro. Kao promotor nacionalne kuhinje gospodin Janković mora se povremeno pojavljivati na televiziji, pa je stoga logično da je prihvatio  mentorski angažman u Kuhan i pečen.

Na kraju, zanimljivo je da ni jedna nacionalna televizija nije uspjela angažirati Hrvoja Zirojevića, ultratrlevizičnog i vjerojatno najšarmantnijeg hrvatskog chefa. Za iduću bi sezonu domaće TV produkcije svakako morale razmisliti o predvodnicima hrvatske moderne kuhinje, poput Šakote, Kočiša, Kroflina i Horvata, o sjajnoj Ani Grgić, ali i o povratku Ane Ugarković, najveće domaće televizijske  gastro zvijezde unatrag trideset godina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.