Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Norman Foster potpisuje senzacionalni novi dizajn bordoške vinarije Le Dôme

le-dome-g

Četiri godine nakon što je preuredio podrume Chateau Margauxa, Norman Foster vratio se u Bordeaux. Slavni arhitekt ovoga puta potpisuje redizajn Le Dômea, jedne od najmodernijih prestižnih bordoških vinarija.

Studio Foster & Partners posao mora dovršiti do berbe 2020. kako bi preuređena vinarija bila spremna za goste za en primeur u travnju 2021, piše Decanter. Le Dôme je s berbom 1996. utemeljio Jonathan Malthus, vlasnik vinarije Château Teyssier. Malthus je Decanteru potvrdio da je Foster osobno uključen u projekt. Ukupna investicija je 11 milijuna eura.

“Pozvali su me na sastanak u sjedište Fondacije Norman Foster u Madridu. Sastanak je trajao sat i pol i Foster je počeo crtati predamnom,” ispričao je Malthus. Te prve skice postale su novi dizajn vinarije.

le-dome

Gotovo identičnu priču prije dvije godine ispričala nam je grofica Albiera Antinori kad smo je posjetili u vinariji obitelji Antinori u Chiantiju, sjajnom djelu firentinskog arhitekta Marca Casamontija. Pierro Antinori najavio je gradnju nove vinarije još 2005. godine u razgovoru za Decanter. No, nije bio zadovoljan prijedlozima. Nekoliko godina kasnije, svoju je viziju nove vinarije, potpuno uklopljene u okolinu i napravljene u skladu s lokalnim obrascima gradnje od lokalnih materijala, izložio Casamontiju. Arhitekt je nakon vrlo kratkog razgovora izradio skicu nove vinarije, i pred starim se Antinorijem ukazala njegova vizija nove vinarije.

Novi Le Dôme na gornjem će katu imati kušaonicu s pogledom na vinograde od 360 stupnjeva i obližnje vinarije Angélus i Canon. Ispod kušaonice bit će galerija s bačvama i podrum. Katove će povezivati unutarnje i vanjske rampe i kružni atrij koji će se dizati kroz sredinu vinarije sve do drvene krovne kupole obložene pločicama od terakote.

Kupola će imati promjer 40 metara i držat će se struktura drvenih greda. Norman Foster objasnio je da želi da se vinarija posve stopi s okolinom. “Pogledi i pejsaž bit će glavni protagonisti dizajna,” rekao je, “Proces proizvodnje vina u srcu je zgrade, dok je na gornjem katu fleksibilan prostor za okupljanje i uživanje u fantastičnim vinima Le Dômeova terroira.” Malthusu je trebalo 18 mjeseci da sakupi sve potrebne dozvole. Kapacitet vinarije bit će dovoljan za proizvodnju 32 hektolitra po hektaru. Le Dôme ima 10 hektara vinograda.

Glavni investitor je češka J&T Finance Grupa, Hrvatima među ostalim poznata po kupnji Vaba banke i pokušaja preuzimanja hotela Maestral i dijela Agrokorove imovine. Direktor J&T-a, obožavatelj vina Patrik Tkáč, s Malthusom planira kupovati vinograde ne najboljim položajima u Burgundiji i Champagni.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.