Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Alain Ducasse: Što će vam burgeri od povrća koji sliče na meso? Trebamo povrće koje sliči na pravo povrće

ducasse

Grupa međuvladinih eksperata za razvoj klime (GEIC) u kolovozu se pridružila desecima stručnjaka koji tvrde da za sprečavanje daljnjih nepoželjnih klimatskih promjena potrošnju mesa treba značajno smanjiti. Po mišljenju GEIC-a trebala bi se prepoloviti. Ta ideja pokazala se dosta utjecajnom, posebno među mlađim generacijama, i inspirirala je cijeli novi biznis s razvojem biljnih alternativa mesu, u kojemu trenutno briljiraju brendovi poput Beyond Burgera i Impossible Burgera.

Business Insider France o tome je nedavno intervjuirao Alaina Ducassea. Veliki francuski chef poznat po zagovaranju visoke kuhinje koja poštuje prirodu i prirodne resurse., slaže se da je pad potrošnje mesa dosta izgledan scenarij, ali ne misli da je lažno meso rješenje.

“U budućnosti ćemo sigurno jesti manje mesa, ali će to meso biti kvalitetnije. Smanjenjem proizvodnje manje će se ugrožavati i planeta, a uzgajivači će moći postizati pravednije cijene…Što će vam pljeksavice od povrća koje sliče na meso? Trebate povrće koje izgleda kao pravo povrće.”

Ducasse je izbacio meso s menija u svom restoranu u Plaza Athénée. Objasnio je zašto: “Moramo mijenjati mentalitet, uključujući mentalitet roditelja čija djeca sada idu u školu. Nema potrebe jesti životinjske proteine četiri puta tjedno. Trebamo manje životinjskih proteina ali bolje kvalitete, manje masnoće, soli, šećera, uz poštovanje sezona i lovostaja kako bi se riblji fond mogao prirodno obnavljati… Jedenje je čin građanske svijesti.” Ducasse ovaj pristup želi prenijeti novim generacijama chefova u svojim školama, ali i najširoj javnosti, što trenutno čini kroz nastupe u serijalu Top Chef.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.