Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Ovo je 5 najskupljih namirnica na svijetu

almas-beluga-g

Da je stol pun dobre hrane jedno od najvećih zadovoljstava u životu može se složiti većina ljudi. Što je dobra hrana, to je već pitanje rasprave. A koliko zapravo vrijedi pojedina namirnica stvar je milijuna faktora i pitanje koje nikad neće stvoriti konsenzus. Što određuje koliko je hrana luksuzna? I treba li uopće hranu tretirati kao luksuz, vječna su pitanja puna ideologije. Jedini konačni odgovor na kraju daje tržište. Neki proizvodi unatoč raspravama postižu toliku cijenu da su nedostupni većini, ali to ih ne čini manje relevantnima. Riječ je o jedinstvenim proizvodima, sa specifičnim geografskim porijeklo, koji nastaju kompliciranim metodama proizvodnje ili su naprosto toliko rijetki da su ljud spremni za njih plaćati astronomske cijene samo zato što postoje. Evo kratke liste najskuplje hrane na svijetu. 

1. Hida Wagyu – 1000 dolara za kilogram 

hida-wagyu

Hid Wagyu je meso Tajima krava koje se uzgajaju u japanskoj prefekturi Gifu, na otvorenom, u rigoroznom režimu prehrane prvo travom a kasnije i s dodatkom žitarica. Osnovna karakteristika Hida Wagyua je savršen odnos mesa i masnoće i raspored masnoće. Hida Wagyu distribuira samo nekoliko certificiranih trgovaca i novac nije dovoljan da bi ga se nabavilo.  

2. Elvish med, 45.000 eura za kilogram 

elvish-med

Elvish med vadi se s 1800 metara dubine iz pećine u dolini kraj grada Artvina u Turskoj. Otkrili su ga 2009, kad su lokalni pčelari primijetili da pčele nestaju u pećini. Krenuli su za njima pretpostavljajući da bi negdje unutra moralo biti meda i pronašli med koji će postati najdragocjeniji na svijetu. Riječ je o divljem medu, koji nastaje bez ikakve intervencije pčelara, punom minerala. Prvi kilogram Elvish meda prdan je za 45.000 eura, ali cijena je kasnije pala. Danas se prodaje za 5000 eura po kilogramu. 

3. Bijeli tartuf iz Albe, 160.000 dolara za 1,5 kilogram 

tartuf

Cijena iz podnaslova nije prosječna tržišta cijena. Riječ je o rekordnoj cifri koju je jedan tartufar uspio dobiti za tartuf kapitalac od 1,5 kilograma. Prodao ga je na izložbi tartufa. Bijeli tartufi postižu visoku cijenu jer ih se ne može uzgojiti i jer rastu samo u Pijemontu i u Istri. Uskoro im počinje sezona, ako budete negdje u Istri nemojte propustiti taj spektakl.  

4. Yubari King dinja 20.000 eura komad

yubari-king-dinja

Najskuplja voćka na svijetu uzgaja se u Japanu, u gradu Yubari. Dinje nastaju cijepljenjem na starije dinje, kako bi se iskoristili razvijeni korijeni. Uzgajaju se u minimalnim količinama s najvećom pažnjom,, dok rastu peru ih nekoliko puta dnevno. Yubari King postiže visoke cijene jer ima fantastičan okus i zato što je izuzetno rijetka.  

5. Almas Beluga klavijar, 25.000 dolara za kilogram 

almas-kavijar

Svaki pravi kavijar jer luksuzna roba, ali neki su luksuzniji. Almas Beluga iz Kaspijskog jezera dobiva se od rijetke albino jesetre stare 60 do 100 godina. Toliko je rijedak da ga lako rpodaju za 25.000 dolara po kilogramu. Dobar dio cijene otpada na kutijice od 24-karatnog zlata u kojima ga prodaju. Želite li Almas Belugu vidjeti u živo, imaju ga u Caviar House & Prunieru.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.