Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

13 najboljih restorana u sjevernom dijelu centra Zagreba

dubravkin-put

U našem redovitom kvartovskom pregledu najvažnijih zagrebačkih restorana, pizzerija i zalogajnica, ovaj ćemo se put baviti sjevernom stranom šireg centra grada, točnije prostorom između Kvaternikova trga i Britanskog trga, sjeverno od Vlaške, Jurišićeve i Ilice, uključujući te ulice: zato na ovoj listi nema Noela ni Zinfandela, ni Carpaccia ni Nava; oni ulaze u južni dio najboljih restorana u centru. Zadovoljstvo nam je konstatirati da konkurencija dobrih lokala u širem centru Zagreba vjerojatno nikad nije bila jača. Evo liste trinaest  najboljih restorana sjeverne strane središta Zagreba:

1. Mali Bar, Vlaška

Mali Bar uzoran je gastronomski bistro s nadahnuto i precizno pripremljenom sezonskom hranom. Restoran Ane Ugarković u toliko je dobroj formi da može konkurirati (osim po izboru vina) gastronomskim bistroima u Londonu ili Parizu.

2. Agava, Tkalčićeva

agava-g

Agava je izvrstan hibrid visoke kuhinje i turističkog restorana. Belizar Miloš jedan je od najkompetentnijih zagrebačkih chefova, a Darko Lugarić jedan od najstručnijih naših sommeliera. Terasa je lijepa i udobna.

3. Pod Zidom, Pod zidom

pod-zidom-riba

Pod zidom je sofisticirani gastronomski bistro sa sjajnim mladim chefom Juricom Jantolekom, i s jednom od boljih vinskih karti u Hrvatskoj. Ovog su nas ljeta oduševile dekonstruirane punjene paprike.

4. Hanami, Nova Ves

hanami-sushi

Od Hanamija nismo previše očekivali. Dapače, bilo smo blago skeptični. No, Hanami je izrastao u vrlo dobar japanski fusion restoran, s ponekim izvrsnim jelima. 

5. Brokenships, Katarinin trg

brokenships-g

Ovaj gornjogradski bistro kojeg je postavio Tvrtko Šakota i dalje priprema moderna, šarmantna  jela koja nadilaze veći dio gornjogradske restoranske ponude.

6. Mano, Medvedgradska

mano-2018-desert

Mano je klasičan veliki restoran, koji već dugo ne uspijeva uspostaviti konzistentno vrhunsko kuhanje, ali koji skoro uvijek radi s vrhunskom ribom i steakovima.

7. Okrugljak, Mlinovi

okrugljak-g (1)

Okrugljak je jedna od velikih hrvatskih restoranskih institucija, s neusporedivom terasom i uvjerljivo najboljom mliječnom janjetinom u Zagrebu. Neka druga jela ne moraju biti dobra.

8. Royal India, Tkalčićeva

royal-india-biryani

Royal India najbolji je restoran s lošim sastojcima u Zagrebu, a vjerojatno i u cijeloj zemlji. Začini i tehnike, gledamo li ih u kontekstu angloindijske i tradicionalne kuhinje, mogu biti perfektni. Izbjegavajte janjetinu i ribe.

9. Soi Fusion Bar, Ilica

soi-poke

Soi Fusion, jednom kad sastavi pravi, malo veći meni, uvrstit će se među prvih pet restorana na ovoj listi. Riječ je o jednom od najuzbudljivijih azijskih lokala ikad otvorenih u Hrvatskoj.

10. Bistro Apetit by Marin Rendić, Jurjevska

bistro-apetit-cipsevi

Marin Rendić izvrstan je chef.No, gospodin Rendić u Apetitu kuha nedovoljno ambiciozno s obzirom na njegovo znanje i talent. Šteta.

11. Dubravkin put, Dubravkin put

dubravkin-put

Dubravkin put, baš kao i Apetit, neophodno treba gastronomski redizajn. Vinska lista je, s druge strane, jedna od najboljih u Zagrebu.

12. Karijola, Vlaška

karijola-mala-pizza

Karijola je, uz sve naše zamjerke zbog lošeg servisa i starog jelovnika, jedna od najboljih zagrebačkih pizzeria.

13. Khaos Thai, Iblerov trg

khaos-g

Tajlandski kiosk na Iblerovom trgu kuha neobično autentičnu, skoro besprijekorno začinjenu  eurotajlandsku hranu. Khaos Thai spada među najuspješnije nove lokale u gradu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.