Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ROTTEN Stiže druga sezona genijalne dokumentarne serije o korupciji u industriji hrane

rotten-sezona-2

Dokumentarna serija Rotten bavi se korupciji u nekima od najprofitabilnijih segmenata industrije hrane. Prva sezona izazvala je senzaciju. U prvih šest epizoda autori serije, producenti Zero Point Zero, inače zaslužni za serije The Mind of a Chef, i Parts Unknown Anthonyja Bourdaina, kroz nekoliko slučajeva rasvijetlili šest najbolnijih tema prehrambenog sistema, od mafije koja zarađuje milijune na krivotvorenom medu (skandal Honeygate) do uništenja američke poljoprivrede konsolidacijom proizvodnje piletine i razloga zbog kojih globalna industrija mlijeka više gotovo da ne može obuzdati širenje patogena. 

U drugoj sezoni koja na Netflix stiže 4. listopada, Rotten se bavi avokadom, vinom, šećerom, čokoladom i marihuanom. “Lokalna poljoprivreda nestaje dok profitne marže odlučuju koja će i kakva hrana stizati do vas”, poručuje Rotten. Autori serije upozoravaju da smo upravo mi, milijuni nedovoljno osviještenih potrošača, glavni financijeri i pomagači “gigantskog lopovluka”. 

“Naša tijela odbacuju hranu koju jedemo, a čak ni stručnjaci zapravo ne znaju što se događa”. Dok među potrošačima polako raste svijest o etici i transparentnosti u proizvodnji i prodaji hrane i direktnom utjecaju na naše živote koje ima konzumentski sistem, dokumentarci poput Rottena trebali bi imati sve veći kulturni utjecaj. Iako nam se čini da dobro poznajemo teme kojima se serija bavi, zapravo smo gotovo potpuno nesvjesni pravih mehanizama i razmjera korupcije u industriji koja ima izravni utjecaj na naš opstanak.

Rotten toliko bespoštedno ide u mračnu stranu prehrambene industrije, surađujući s insajderima, ekspertima, žrtvama i počiniteljima, da više sliči na kriminalistički dokumentarac nego na seriju o hrani. Što znači da uspijeva dosta vjerno prikazati stvarnost. Evo kratkog pregleda novih epizoda.  

The Avocado War U prvoj epizodi druge sezone Rotten se bavi jednom od trenutno najvrućih tema proizvodnje hrane – meksičkim kartelima koji preuzimaju kontrolu nad proizvodnjom avokada u Meksiku, najvećem svjetskom izvozniku avokada. 

Reign of Terroir Rastuća vinska industrija francuske regije Languedoc-Roussillon pod sve je većim pritiskom zbog sukoba između vinara, vinogradara i trgovaca. 

Troubled Water Rotten je uspio ući duboko iza kulisa proizvodnje buteljirane vode i istražiti prve razmjere njenog štetnog utjecaja na okoliš. 

A Sweet Deal Ovo će vjerojatno biti jedna od najpopularnijih epizoda, jer pokazuje kako su velik proizvođači i potrošači šećera pokorili poljoprivrednike. 

Bitter Chocolate Trgovina čokoladom puna je problema o kojima se u široj javnosti premalo govori. Ova epizoda posebno istražuje uvjete rada na plantažama kakaovca. 

High on Edibles Ova epizoda fokusirana je na Ameriku ali njena tema uskoro bi se mogla ticati svih. Nakon legalizacije marihuane u Americi je eksplodirala nova industrija, koja  se na svakom koraku susreće s ozbiljnim zakonskim pitanjima, kojima se Rotten bavi u zadnjem dijelu serije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.