Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef veteran Branko Ognjenović u Zagrebu je otvorio prvu hrvatsku kuharsku akademiju

akademija-g

U četvrtak je u Zagrebu otvoren novi privatni centar za obrazovanje profesionalnih kuhara, prva hrvatska kuharska akademija. Akademija Majstor kuhar projekt je chefa Branka Ognjenovića, veterana hrvatske kulinarske scene koji ovime počinje aktivnu mirovinu. Ognjenović će se odsad, kako je najavljeno na otvorenju, posvetiti radu humanitarne udruge Renato – Kuhari bez granica, dok je u Akademiji okupio mali stručni tim koji predvode chef Dario Lide i nutricionist Nenad Bratković. Direktorica Akademije Majstor kuhar je Sabina Jalšić. Sam gospodin Ognjenović povremeno će održavati masterclassove i predavanja.  

akademija-otvorenje

Na otvorenju Akademije koja će raditi na Samoborskoj cesti, okupilo se više od sto profesionalaca iz hrvatskog restoranskog biznisa i suradnika škole. Akademija Majstor kuhar nalazi se u tehnološki potpuno opremljenom prostoru u kojemu će polaznici sa završetkom programa dobivati certifikat škole. “Akademija. Majstor kuhar na tržište nastupa s misijom da osnaži tržište rada kvalificiranom radnom snagom, smanji deficit edukacijama i poveća kompetentnost na tržištu ” objavili su povodom otvorenja.

akademija_skoko

Jedan od zanimljivijih dijelova programa bit će suradnje sa chefovima i svjetskih kuharskim školama. Dosad su, kažu na Akademiji, predavanja potvrdili David Skoko, Hrvoje Zirojević, Stevo Karapandža i Ljubica Komlenić. Najavljen je i nastavak suradnje s  Culinary Arts Institute UVU iz Salt Lake Cityja i sa Svjetskim udruženjem chefovskih društava. Upravo pregovarju o suradnji s prestižnim kuharskim školama Culinary Institute of America (CIA) i Cordon Bleu. Jedan od ciljeva Akademije je razviti erazmus program s tim institucijama.

Osim obrazovanja, Akademija Majstor kuhar bavit će se i konzaltingom. Dobro je da privatni sektor u Hrvatskoj polako preuzima inicijativu u modernom obrazovanju radne snage za restoransku industriju, jer je državno školstvo na tom području doživjelo totalni debakl. Hrvatska se restoranska industrija, već opterećena katastrofalnom Vladinom poreznom politikom, zadnjih godina susreće s dramatičnim problemom fizičkog manjka radnika, dok je problem kompetentne radne snage koja bi se mogla razvijati i postati konkurentna na svjetskom tržištu, muči kronično. Svaki pokušaj uspostavljanja efikasnijeg sustava obrazovanja potencijalno doprinosi budućem rješavanju tih problema.  

Foto/ Bojan Haron Markićević  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.