Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako pronaći dobar restoran u inozemstvu. Nekoliko praktičnih savjeta

ledoyen-umak

Skoro svakodnevno dobivamo mailove i SMS-ove u kojima nas naši prijatelji, čitatelji i poslovni suradnici traže da im predložimo par dobrih restorana u Barceloni, Beču, Londonu, Parizu, Kopenhagenu New Yorku ili tko zna gdje drugdje (najudaljenija takva molba ticala se Tokija, što je bilo prilično jednostavno jer Tokio ima najviše Michelinovih zvjezdica na svijetu).

Mala grupa hrvatskih strastvenih (i dobro situiranih) gastronomskih fanova već ovdje, mjesecima prije putovanja na određenu destinaciju, pokušava rezervirati stol u najprestižnijim restoranima te destinacije.

No, većina normalnih putnika koji nisu zaraženi restoranskim virusom, zaista se teško snalazi u često golemom, a netransparentnom izboru restorana u inozemstvu. Evo nekoliko nepretencioznih i praktičnih  savjeta da što jednostavnije  pronađete restoran koji odgovara vašem ukusu, kao  i vašem proračunu.

1. Obavezno pretražite web stranice restorana koji vas zanimaju. Jelovnik i vinska karta s cijenama dat će vam jasniju sliku o tome što možete očekivati, za koliko novca.

2. Obavezno konzultirajte Michelin. Michelin je jedini globalno pouzdani restoranski vodič. U bilo kojem restoranu sa zvjezdicama jest ćete barem pristojno, a vrlo vjerojatno jako dobro do odlično. Preporuke, međutim, ni u inozemstvu, kao ni u Hrvatskoj, ne jamče mnogo.

3. Ignorirajte TripAdvisor. TripAdvisor je najgora platforma za traženje restorana, ne samo zbog bezbroj lažnih recenzija, nego i zbog činjenice da TripAdvisor ne razlikuje žanrove, pa je, eto, jedan mali sendvič bar u Petrinjskoj godine proveo na vrhu TripAdvisorove liste najboljih zagrebačkih restorana.

4. Ignorirajte preporuke na koje ste naišli u vašem hotelu; hoteli  ili recepcionari najčešće su poslovno povezani s restoranima koje preporučuju.

5. Ignorirajte restorane opće prakse. U Berlinu ili Beču ne želite jesti u generičkom steakhouseu ili tratoriji niskih cijena, jer ćete jesti vrlo loše.

6. Pratite relevantne lokalne medije, poput Time Outa u Londonu, Falstaffa u Beču, Le Foodinga u Parizu ili New York Timesa u New Yorku.

7. Izbjegavajte, osim kad je riječ o street foodu i pojedinim etničkim kuhinjama, restorane koji se reklamiraju velikim fotografijama hrane.

8. Nemojte nužno izbjegavati turističke restorane. Bečka Plachutta, berlinski Lutter & Wegner ili pariški Le Train Bleu, jako su dobri. Poznate turističke restorane naprosto provjerite na više izvora na webu.

9. Na jelovnicima tražite lokalnu i sezonsku hranu, baš kao što biste to učinili kod kuće.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.