Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jeffrey Vella i skandinavski chefovi novi su predavači u jesenskom ciklusu AZRRI-jevih radionica

azzri-radionice-vela-rosvold

Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI)  2015. godine pokrenula je  specijalističke radionice za profesionalne kuhare. Cilj tih edukacijskih ciklusa koji se održavaju u okviru KEYQ-a, EU programa prekogranične suradnje, je revalorizacija lokalnih namirnica i proizvođača hrane u profesionalnoj kuharskoj profesiji, restoranima i u gastronomiji.

U četiri godine, AZRRI-jeve su radionice postale najjača organizirana profesionalna edukacija u hrvatskoj restoranskoj industriji i kroz njih je prošlo više od 1250 kuhara, ugostitelja i hotelijera, iz cijele Hrvatske. Ideja svih 115 dosad održanih radionica bila je promocija lokalnih istarskih proizvođača, sastojaka i gastronomije kroz masterclassove koje drže najbolji hrvatski chefovi i gosti iz inozemstva poput sjajnog Emanuelea Scarella čiji restoran Agli Amici u Udinama ima dvije Michelinove zvjezdice.

scarella-mazzolini1
Emanuele Scarello i Raffaelo Mazzolini

Iz godine u godinu interes polaznika i predavača se povećava, tako da AZRRI ove godine jesenski ciklusu radionica otvara s pojačanim programom i izvrsnim novim predavačima. AZRRI-jev program ulaze Jeffrey Vella, executiv chefo rovinjskog Grand Parka, Maltežani koji je u mandatima u Esplanadi i dubrovačkom 360 by Jeffrey Vella uveo nove standarde u hrvatske restorane, i Norvežani Daniel Rosvold i Robert Elias Rydland iz restorana Gamle Raadshus u Oslu. Program i ove godine nose redoviti predavači Rober Perić, David Skoko, Fabricio Vežnaver, Deni Srdoč i drugi. 

Jesenski ciklus radionica u AZRRI-jevom gastronomskom centru na Gortanovu Brijegu iznad Pazina, otvorit će Jeffrey Vella, koji će pokazati kako se specifičnosti istarske kuhinje i lokalnih proizvoda mogu interpretirati u progresivnoj visokoj kuhinji.

azrri-peric-prsut
Robert Perić na radionici o pršutu
azzri-radionica

Chef Robert Perić bavit će se trenutno najzanimljivijim novim proizvodom u hrvatskoj gastronomiji – prvom istarskom mozzarellom koju su nedavno lansirali Mljekara Latus i tvrtka Nikas. Rosvold i Rydland održat će dvije radionice, u kojima će istražiti što se događa kad se meso boškarina i jadranska riba spoje s filozofijom norveške kuhinje, dok će Deni Srdoč iz Drage di Lovrana održati radionicu o pravilnoj reinterpretaciji i sezonalnosti lokalnih namirnica u fine diningu. Srdoč je najmlađi hrvatski chef s Michelinovom zvjezdicom.

scarella-fotografiranje

David Skoko održat će radionicu s dvije teme, obje posvećene održivosti i konceptu nultog kilometra. Skoko će pokazati kako se kroz inovativna jela može bolje koristiti sezonska riba. Prva tema su ribe plosnatice (švoje), a druga je plava riba kao vrhunac ribljeg pjata. 

Radionica chefa Pergole Fabricia Vežnavera i trostrukog sommelierskog prvaka Filipa Savića svojevrsni je nastavak proljetnog ciklusa. Radionica je posvećena pairingu vina i hrane, jednom od najvažnijih segmenata restoranskog posla često zanemarenih na hrvatskoj restoranskoj sceni.

Slatičarske radionice vodit će velika Petra Jelenić, glavna slastičarka rovinjskog Grand Parka koja će održati predavanje o kreativnom slastičarstvu, dok će se Robert Perić baviti vrlo zanimljivom temom korištenja istraske skute u desertima. 

Jesenski ciklus AZRRI-jevih radionica održat će se u listopadu, studenom i prosincu 2019. 

AZZRI JESENSKI CIKLUS EDUKACIJA

Edukacijski gastronomski centar Istre, Gortanov Brijeg 1, Pazin

edukacije@azrri.hr il

052 351 596

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.