Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Karamanova Malvasija iz 2018. godine uobičajeno je odlična

karaman-malvasija-fb

Dubrovačka malvasija sorta je grožđa koja nema nikakve veze s istarskom malvazijom. Radi se o malvasiji de Lipari, koja je u dubrovačko područje stigla još u 14. stoljeću, za što postoje pisani materijalni dokazi.

Niko Karaman konavoski je vinar, koji je doslovno oživio dubrovačku malvasiju. Danas, kad većina boljih dubrovačkih restorana toči malvasiju, potrebno je još jednom ukazati na zaista velike Karamanove zasluge za činjenicu da je Dubrovnik ponovo dobio svoje, sasvim specifično bijelo vino.

karaman-malvasija-2018-ID

No, kod Karamana nije riječ samo o zaslugama. Njegova vina spadaju u sam hrvatski vrh. Karamanova slatka malvasija jedno je od najboljih i najskupljih hrvatskih vina uopće, dok je suha malvasija odlično i prilično originalno vino.

Malvasija iz 2018. koju smo prvi put probali u Orsan Gveroviću, da bismo je ozbiljno kušali jučer popodne, aromatično je vino s puno mirisa crvenih agruma, i vrlo zrelih smokava i dinja, s jakim voćnim okusima u kojima se osjeća sasvim lagani dodir meda, s visokim alkoholom, ali i naglašenom svježinom. Riječ je o vinu koje bi napokon moralo doživjeti nacionalnu afirmaciju.

Gastropreporuka Ova se malvasija jako dobro složila s crnim rižotom, ili s pagarom s gradela. Mislimo da bi fino išla uz velike škampe, jastoge, vrhunske lignje, ali i uz teleće kotlete i pečenu piletinu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.