Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Filantrop Krešimir Penavić i grupa velikih igrača s Wall Streeta razotkrili su golemi vinski skandal

penavic-vina

Dosta jaka grupa američkih financijaša na čelu s burzovnim analitičarom Krešimirom Penavićem, u New Yorku je podnijela tužbu protiv Omara Khana, piše New York Post. Khan, poslovni konzultant koji je ekstravagantnim ukusom za vina i hranu godinama impresionirao investitore, trenutno je pod istragom njujorškog policijskog odjela za krupni gospodarski kriminal. U tužbi kojom oštećeni investitori od Khana traže 8,3 milijuna dolara, tvrdi se da je on lažirao veze s prestižnim vinarijama. Među ostalim, krivotvorio je mailove kako bi izgledao da se dopisuje s Philippeom Rothschildom, vlasnikom Chateau Mouton Rothschilda.

“Tog tipa se mora zaustaviti,” rekao je novinarima Krešimir Penavić, “Dok ovo govorim on vjerojatno sprema novu muljažu i organizira večeru.” Krešimir Penavić je zagrebački matematičar koji je napravio briljantnu karijeru znanstveni istraživač u jednom od najuspješnijih investicijskih fondova u povijesti – Renaissance Technologies. Novac koji je zaradio danas, među ostalim, ulaže u filantropiju, umjetničku kolekciju i, kako se sada vidi, u vina.

U tužbi koju je podnio zajedno s bivšim direktorom Sanford C. Bernsteina, direktorom Cato Instituta i potpredsjednicom Morgan Stanleya, navodi se da ih je Khan živio od nagovaranja investitora da ulažu u biznise koji još nisu profitabilni i ostaju neprofitabilni uz visoku valutaciju, što je zapravo uobičajeni investicijski okoliš za većinu venture fondova.

Od Penavića i spomenutih tužitelja izvukao je više od osam milijuna dolara za ulaganja u kolekcionarska vina kojima, kako se pokazalo, zapravo uopće nije imao pristup. Tužitelji tvrde da se Khan predstavljao kao “fanatični poznavatelj vina,” primjenjivao “taktiku visokog pritiska” i razvio neku vrstu Ponzi sheme.

Omar Khan je osnivač njujorške konzultantske firme Sensei i International Business & Wine Societyja, preko kojeg je uspostavljao veze s investitorima organizirajući ekskluzivne večere i vinske tastinge. Bavio se i prodajom rijetkih vina, ali tužitelji kažu da im vina koja su kupovali preko Khana nikad nisu dostavljena.

Najveće gubitke pretrpio je Penavić, koji tvrdi da mu Khan duguje 6,9 milijuna dolara. U svoju obranu, Khan tvrdi da je problem nastao samo zbog problema s cashom, da nije vodio Ponzi shemu i da će riješiti svoje obveze prema ulagačima. Khana je tužio i vlasnik hotel u Beauneu Jean-Claude Bernard, koji tvrdi da mu nikad nije isplaćen njegov dio zarade od ekskluzivne vinske večere, te vlasnik vinarije u dolini Napa David Sinegal, koji se nagodio za 75.000 dolara investicije u vertikalu 23 boce Chateau Petrusa od berbe 1923. do 2005.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.