Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

5 vrlo delikatesnih proizvoda iz supermarketa za manje od 100 kuna

5-delikatesa-100

Domaći supermarketi, ili barem bolji dućani pojedinih trgovačkih lanaca, postaju gastronomski sve privlačniji. Na njihovim se policama počela pojavljivati zaista zanimljiva roba, po cijenama koje nisu astronomske. Izdvojili smo pet proizvoda od kojih smo neke prvi put vidjeli prije mjesec ili mjesec i pol, dok su drugi već dulje vrijeme u prodaji.

1. Friedrichs Scottisher Lachs

friedrichs-lachs

Gottfried Friedrich hamburška je tvrtka specijalizirana za preradu raznih vrsta lososa. Njihov dragulj u kruni svakako je divlji losos s Kodijaka, kojeg još nismo vidjeli u Hrvatskoj. Škotski losos nešto je skuplji, ali bitno slasniji i delikatniji od norveškog koji se najčešće nalazi u supermarketima. 75 kuna za 100 grama (pojedine trgovine Spara i Konzuma)

2. Cromaris, svježi file hame

cromaris-hama

Hama je izvrsna bijela riba koja može narasti do stotinjak kilograma. Cromaris je počeo uzgajati hamu na Kornatima još 2011. godine, a nedavno smo prvi put vidjeli pakiranje svježeg hamina filea, spremnog za termičku obradu. Riječ je o vjerojatno najpraktičnijem pristupu zaista ukusnoj bijeloj ribi. Hamu samo stavite na tavicu s maslinovim uljem, pa lagano ispecite. Ili, pak, poširajte u malo povrtnog temeljca ili u pravom court bouillonu, i dobit ćete ukusan, originalan i nutricionistički perfektan riblji ručak ili večeru (hama sadrži oko 120 kalorija na 100 grama), a da ne morate ni čistiti ni filirati ribu. Oko 30 kuna za 250 grama (šire dostupno)

3. Belje, Crna slavonska kobasica

belje-kobasica

Crna slavonska kobasica, koju smo prvi put vidjeli sredinom ljeta u famoznom Konzumu u Radničkoj u Zagrebu, apsolutno je najbolja sušena kobasica koja se prodaje u supermarketima. Meso dolazi iz beljskog krda crnih slavonskih svinja s ruba Kopačkog rita. Riječ je o certificiranim crnim svinjama, a kobasica se dimi na vatri bukve i hrasta. 150 kuna za kilogram, oko 60 do 70 kuna po jednom pakovanju (pojedini dućani Konzuma i Plodina)

4. Solana Nin, Cvijet soli

ninski-cvijet-soli

Znamo da zvuči jako puno platiti skoro 100 kuna za četvrt kilograma soli. Međutim, cvijet soli najplemenitiji je oblik morske soli, bitno mineralniji i nešto manje slan od uobičajene morske soli. Riječ je o vrhunskom gastronomskom proizvodu koji treba upotrebljavati kao završni začin. Recimo, narežete vrući steak i pospete cvijet soli po debelim ružičasto-crvenim fetama. Ili, narežete neku jako zrelu rajčicu, pa je začinite s najfinijim uljem i cvijetom soli. 89 kuna za 250 grama (šire dostupno)

5. Seeberger, mekane suhe šljive

seeberger-sljive

Seebergerovi se proizvodi sada mogu kupiti doslovno svugdje, od Bonkulovića, preko supermarketa, do benzinskih crpki. U kategoriji suhog voća, ove kremasto mekane, podatne, jako voćne, umjereno slatke plavocrne šljive naš su uvjerljivi favorit. 35 do 30 kuna za 125 grama (široko dostupno) 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.