Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ipšina malvazija Santa Elena iz 2017. proizvedena u samo 600 boca, jedan je od najboljih hrvatskih oranža

ipsa-santa-elena

Klaudio Ipša iz mjesta Ipši kraj Oprtlja spada među najuglednije istarske uljare i tartufare. Ipša ovih dana bijelim tartufima opskrbljuje vodeće istarske i kvarnerske restorane. Obitelj Ipša počela se baviti vinarstvom u ovom desetljeću, uz pomoć slovenskog enologa Matjaža Lemuta, vlasnika uspješne vipavske vinarije Tilia.

Ipšina macerirana Malvazija iz 2015. moćno je, ekspresivno vino koje s godinama dobiva na eleganciji. Berba 2016. nešto je mekša, ali i dalje jako karakterna: ona ujedinjuje tipične mirisne i okusne značajke zrelih malvazija (akacija, žuto ljetno voće, malo citrusa, malo badema na aftertasteu) sa specifičnim, ali podigranim začinskim elementima maceriranih vina.

Santa Elena najdragocjeniji je Ipšin vinograd, koji se nalazi na 420 metara nadmorske visine. U ranijim je godinama Ipša sa Santa Elene punio kupažu refoška i merlota. Nedavno je, pak, promovirao prvu malvaziju sa Santa Elene, iz inače teške berbe 2017. Ipšinu bijelu Santa Elenu (na boci piše White Edition) probali smo prvi put nedjelju popodne. Riječ je o intenzivnom, žestokom, već sad dobro zaokruženom vinu uljaste teksture, koje je zadržalo sve tipične karakteristike Ipšinih malvazija, ali s puno dodane mineralnosti u aftertasteu, koja vino čini živim i svježim, usprkos 14 posto alkohola.

Ipšina malvazija Santa Elena, promovirana prije par tjedana, može se dobro piti i u sadašnjoj fazi , ali bi bilo bolje da odleži u boci još barem godinu ili dvije, jer će dobiti na kompleksnosti. U svakom slučaju, riječ je o jednom od najboljih hrvatskih oranža.

Gastropreporuka Ovo veliko bijelo vino traži veliku bijelu ribu poput divljeg brancina, orade, romba ili škrpine, kao i velike rakove. Riječ je, međutim, o jednoj od sasvim rijetkih malvazija koja se može piti uz steakove, ali i uz bijele tartufe koji, baš kao i krvava govedina, prirodno traže taninizirano crno vino.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.