Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hoće li kebab pizza zavladati i hrvatskom scenom podzemnog fast fooda?

Moramo priznati da smo za kebab pizzu prvi put čuli prije tri tjedna, kad smo na jelovniku inače vrlo pristojnog fast fooda TuttoBene u Srebrenom, naletjeli na taj neobičan pojam (TuttoBenne, koji na dubrovačkoj rivijeri ima tri lokacije, prodaje i kebab).

Dan kasnije, dok smo neuspješno pokušavali rezervirati stol u Mea Culpi, najpopularnijoj dubrovačkoj pizzeriji (neuspješno zato što Mea Culpa ne prima rezervacije), na njenom smo online jelovniku također naletjeli na pizzu s kebabom, za 119 kuna, što bi bilo prilično skupo da se ne radi o neposrednoj blizini Straduna.

Pa smo se još više čudili.

Pa smo na kraju morali sami sebi priznati da smo u ovom slučaju ispali prilično neinformirani. Kebab pizza već je desetak godina jedna od najpopularnijih pizza u Švedskoj. Tamošnji mediji tvrde da su Šveđani izmislili kebab pizzu. U istraživanju švedske tvrtke Pizza Online provedenom 2013. godine, kaže se kako je unatrag četiri godine, dakle, od 2009. do 2012. kebab pizza bila najpopularnija pizza u Švedskoj, s čak 12 posto narudžbi.

Najveći broj narudžbi dolazi 1. siječnja, pa sa za Novu godinu za kebab pizzu mora predbilježiti danima unaprijed. Iz te su činjenice pojedini švedski portal izvukli zaključak da kebab pizzu najviše naručuju najpijaniji Šveđani.

Kebab pizza u ovom se desetljeću iz sjeverne Europe proširila u Sjevernu Ameriku.

Kalifornijska tvrtka Kraving Kebab Pizza na svojoj web stranici tvrdi kako je kebab pizza najbrže rastući trend fast fooda u Europi, pa daje detaljan opis proizvoda. Prema Kraving Kebab Pizzi, kebab pizza je njujoršk pizza tanke kore s rajčicom i mozzarellom, s dodatkom mesa za kebab, koje može biti piletina ili svinjetina.  

U švedskim opisima kebab pizze spominje se tradicionalno talijansko tijesto s rajčicom i sirom, uz dodatak mesa za kebab, ali i umaka koji se uobičajeno serviraju uz doner kebab. Presavijena kebab pizza zove se Viking, jer navodno podsjeća na vikinški brod. 

I dok dobronamjerna turistička literatura švedski fenomen kebab pizze objašnjava kulturalno migracijskim razlozima tvrdeći kako je kebab pizza, koja se uglavnom prodaje na fast food kioscima, posljedica seoba ljudi iz Turske i Balkana u Švedsku, čini se kako je svejedno  riječ o kulinarskom mutantu koji kao da je izašao iz najperverznijih noćnih mora Marvelovih scenarista.

Unatoč svemu, činjenica je da je kebab pizza postala toliko masovno jelo, da se  proizvodi i u smrznutoj varijanti za supermarkete, pa britanski lanac samoposluživanja ASDA  povremeno prodaje Hungry Joe’s Doner Kebab Pizzu od 555 grama, koja sadrži oko 1150 kalorija.

Zanimljivo je da se kebab pizza još nije proširila hrvatskom fast food underground scenom (mislimo na lokale koji prodaju goleme porcije ekscentrično jeftine hrane). Zasad smo je, ne računajući dubrovačke primjere, uspjeli pronaći jedino u fast foodu Doner Kebab u Varaždinu, gdje košta 39 kuna. No, s obzirom na omiljenost pizza i  kebaba u Zagrebu, bojimo se da je samo pitanje vremena kada će ovo punomasno sredstvo za triježnjenje bazirano na procesiranom “mesu” postati popularno i kod nas.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.