Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rizling iz 2012. pokazuje zašto je Ivan Enjingi jedan od najboljih hrvatskih vinara uopće

enjingi-g

Već jedno pola godine na policama našeg lokalnog Spara u Banjavčićevoj ulici nalaze se stare buteljke Ivana Enjingija. Pa upućeni i sretni kupci mogu naići na crno Venje iz 2008, bijelo Venje iz 2009. ili Zweigelt iz 2013. ( koji su nam prošle subote poslužili u Michelinovom Monteu, ljudi znaju ) sve po cijenama između 75 i 95 kuna, što je fantastična vrijednost za novac.

Ivan Enjingi, važno je podsjetiti mlade enofile, jedan je od ljudi koji su stvorili suvremenu hrvatsku vinsku industriju. Enjingi je, uz Vladu Krauthakera, doveo graševinu na poziciju najtraženijeg restoranskog hrvatskog bijelog vina (tu je poziciju graševina, spletom okolnosti i pogrešnih odluka unutar industrije graševine izgubila prije više od deset godina). Još je važnije što je baš Ivan Enjingi sa svojim bijelim cuveeom Venje iz 1998. godine postao prvi hrvatski osvajač zlatne medalje na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama, neslužbenom svjetskom vinskom prvenstvu. U povodu te zlatne medalje, Decanter je objavio komentar pod naslovom Thanks God for Croatian Whites.

Ivan Enjingi bio je prvi vinar koji je hrvatska vina izveo na svjetsku scenu. U proteklih petnaestak godina Enjingijev je biznis prolazio kroz Scile i Haribde. Međutim, stari gospodin iz Zlatne doline nije zaboravio proizvoditi vrhunska vina. Naprotiv, njegova se vina pokazuju trajnijima i ozbiljnijima od buteljki barem 95 posto hrvatskih vinara.

Karakterističan je primjer Rizling iz 2012. godine, kojeg smo jučer kupili za osamdesetak kuna. Riječ je o polusuhom rizlingu s puno rezidualnog šećera, s 13,4 posto alkohola i s toliko jakom, svijetlom i moćnom kiselinom da vino na prvi gutljaj djeluje vibrantno i mlado, kao da je iz lanjske berbe. U bouquetu Enjingijeva Rizlinga iz 2012. osjete se suhi citrusi, vrlo zrele marelice i breskve, sasvim malo petroleja, te puno začina i botritisa. Na okusu dominiraju voće i botritis, s diskretno medenim afrertasteom. Tekstura je uzorno uljasta, a vino se doima toliko električno kao da će dozrijevati još bar desetak godina. Baš nas je jako razveselilo što smo naišli na izvrsno vino iz starije berbe, jednog od ljudi kojima bi hrvatska vinska industrija trebala podići spomenik.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.