Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo Heritage, novo, zasluženo kultno dalmatinsko vino

heritage-radovanovic

Heritage s Korčule ispunjava sve uvjete za ulazak u žanr kultnih vina. Ono je , naime, gotovo raritetno, jer je napravljeno tek oko 700 boca, koje se mogu nabaviti u malom broju dalmatinskih restorana i samo jednom zagrebačkom, u gornjogradskom bistrou Brokenships.

Ono je za hrvatske pojmove vrlo skupo, pa se u restoranima prodaje za stotinjak eura. Naposljetku i najvažnije, Heritage iz 2017. projekt sve poznatijeg i traženijeg korčulanskog vinara Igora Radovanovića na kojem je surađivao i sommelier Siniša Lasan, zaista je izvrsno vino.

Heritage je cuvee grka i pošipa iz pedesetak godina starih vinograda u Smokvici na Korčuli, gdje su grk, pošip i rukatac originalno bili zasađeni kao field blend (Radovanović rukatac buteljira zasebno). Premda su u Heritageu grk i pošip zastupljeni u jednakom omjeru, na nosu i u okusu dominira grk, s jakim aromama vrlo zrelog žutog voća i začinskog bilja, te laganom gorčinom u aftertasteu. Pošip pak osigurava svježinu i stanovitu lakoću ovom izrazito koncentriranom, bogatom, autentično južnjačkom vinu uljaste teksture.

Siniša Lasan

Siniša Lasan added a new photo.

Uz Križ Grk i Milošev Rukatac, Heritage spada među najimpresivnija i najoriginalnija dalmatinska bijela vina koja smo kušali unatrag dugo godina. Zanimljivo je da Igor Radovanović sudjeluje u nizu važnih projekata na Korčuli. Čovjek je zaposlen u Nerici, a radi na oživljavanju vinarije Smokvica bivše Poljoprivredne zadruge Jedinstvo, koja je bankrotirala prije desetak godina.

Ovih je dana u obnovljenoj vinariji, koja će za početak proizvoditi oko 40 tisuća boca pošipa od otkupljenog grožđa, otvorena nova moderna kušaonica.

Iza oživljavanja vinarije u Smokvici stoji švedski investicijski fond koji je prije par godina pokrenuo Testament. Testament je babić što ga vinificira Juraj Sladić, bivši Korlatov enolog. Kako nam je Radovanović jučer rekao, cilj Smokvice i Testamenta jest da se za deset godina proizvodnja podigne na po pola milijuna buteljki pošipa iz Smokvice i pola milijuna buteljki Testamenta.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.