Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Soi Fusion Bar je najoriginalniji (i najzabavniji) azijski restoran ikad otvoren u Hrvatskoj

soi-poke

Na Tajlandu soi zovu male pokrajnje ulice uz prometne arterije, koje svojim bujajućim životom održavaju tkivo azijskih gradova. Atmosfera Soi Fusion Bara je baš takva. U žamoru razvedenih terasa koje se iz Swanky Mint hostela šire iza haustora u Ilici 50, Soi Fusion Bar je usađen u neku vrstu sporedne uličice, u mirni kut u dnu Swankyja, s nekoliko vanjskih stolova okruženih grafitima i starim poštanskim sandučićima i malim unutarnjim prostorom koji s otvorenom kuhinjom, golim minimalističkim stolovima i pultom podsjeća na japanske i tajlandske lokale koji na tržnicama rade po cijele noći.

Soi Fusion Bar prvi je samostalni projekt chefa Vida Nikolića. Najveći promotor azijske ulične kuhinje u Hrvatskoj, Nikolić je dosad sam nastupao samo u kućicama na Fuliranju tijekom Adventa, kada je i prvi put dokazao da Zagreb itekako ima publiku za uzbudljiviju i autentičniju azijsku hranu. I ne samo Zagreb. Ove sezone Nikolić je otvorio azijski ulični bar u centru Poreča i postavio zadarski restoran Maguro. Ali Soi Fusion Bar, kada najesen kako najavljuju dođe u svoj puni format, bit će Nikolićeva najjača platforma, iz nekoliko razloga.

soi-gyoza

Prvo, ponuda dobre azijske hrane u Zagrebu je gotovo zamrla. Osim sjajne Tekke i novog Khaos Thaija, još uvijek jakog Takenoka, Timea te indijskog Namastea i Royal Indije, gotovo nijedan azijski restoran ne pokazuje ni ambiciju ni strasti. Osim toga, azijskim restoranima u Zagrebu tradicionalno nedostaje autentičnosti. Oni se domaćoj publici uglavnom ne usuđuju predstaviti stvarne okuse azijskih kuhinja, stvarni intenzitet začina niti sastojke za koje misle da su previše egzotični za hrvatski ukus. No, publika se mijenja. Ljudi putuju, u Hrvatsku dolazi sve više sastojaka iz cijeloga svijeta, restoranska ponuda raste, ulična hrana nikad nije bila popularnija, kriteriji se razvijaju. Pogrešne pretpostavke polako se ruše, i Soi Fusion Bar je jedan od predvodnika novog trenda.

Soi Fusion Bar najesen bi, naime, trebao postati prvi hrvatski ramen bar. Do tada se zagrijava s nekoliko azijskih uličnih hitova. Sve prema Nikolićevim recepturama kuha mladi chef Dino Popović.

soi-satay

U utorak smo prvi put svratili u Soi Fusion Bar, na kasni ručak. Meni ne može biti jednostavniji. Gyoza sa svinjetinom ili tofuom, pileći satay, katsu piletina, dan dan noodles i poke od tune. Naručivanje traje par sekundi, usluga je brza. Hrana dolazi u ekološkom razgradivom posuđu, sa štapićima. Naručili smo satay, ražnjiće od piletine marinirane u kokosovom mlijeku s umakom od kikirikija, dan dan rezance i poke od tune.

Poke, havajsko jelo koje je zadnjih godina postalo globalno popularno, bio je jedan od najvećih Nikolićevih adventskih hitova. I uobičajeno je dobar. Marinirana svježa tuna, riža, furikake i wakame, kuhani edamame, narezani svježi avokado, ukiseljeni đumbir, shiitake i povrće teško da imaju konkurencije u kategoriji zdravih a ukusnih ljetnih jela.

Gyoza od svinjetine koju smo naručili kao zajedničko predjelo za cijeli stol, bila je baš izvrsna. S tankim, svilenkastim tijestom, finim, jakim okusom svinjetine i mladog kupusa kojima dodaju malo gorgonzole, dobro zapečena i poslužena na sojinom umaku s rižinim octom i začinima, nestala je sa stola u sekundi.

Umaci za satay bili su bogati i aromatični, piletina sočna. No, daleko najbolje jelo na meniju su dan dan noodles. Sečuanski ulični klasik, dan dan noodles su debeli rezanci koji se poslužuju s pikantnom mljevenom svinjetinom, mladim lukom, sezamom i čilijem, iza kojih dolazi cijeli niz varijacija sa začinima, pastama od kikirikija ili sezama, kondimentima i ostalog što dan dan noodles čini jednim od najpopularnijih jela u Aziji.

Dan dan noodles u Soi Fusion Baru su obilna zdjela rezanaca s puno ukusne mljevene svinjetine i slatkih začina u kojima dominiraju cimet i zvjezdasti anis, s mladim lukom, sezamom i zdravom količinom čilija. Jelo je eksplozija okusa i ljutine. Prije nego vam donesu dan dan noodles, u Soi Fusionu vas pitaju koliko želite da budu ljuti, ali ako niste ljubitelj čilija uzmite u obzir da već osnovni recept podrazumijeva da noodlesi budu prilično ljuti.

Porcije ne izgledaju velike, ali zapravo jesu, i jako su zasitne. Prejeli smo se već nakon malo više od pola. Sve što smo u utorak jeli u Soi Fusion Baru bilo je skuhano precizno, srčano, s puno pažnje i s toliko živih, autentičnih pjevajućih okusa, da ne samo da smo završili siti, nego i sretni.

soi-kokteli

Lista koktela i kućnih bezalkoholnih pića koju potpisuje Vedran Gulin, Soi Fusion čini jednim od najtrendi mjesta za koktele u Hrvatskoj. Trenutno jedini prodaju koktele iz točionika i sva bezalkoholna pića rade sami sa sezonskim voćem. Nema ni vode u bocama, a kamoli cole i industrijskih sokova. Želite li običnu vodu, dobit ćete običnu vodu iz pipe (besplatno). I gaziranu vodu rade sami. Publika je, kako su nam rekli, ovaj pomak zasad primila dobro. Dok smo ručali, neki su gosti na terasi Swanky Monkey Gardena pitali mogu li tamo naručiti koktele iz Soi Fusiona.

Sode od nektarina koje trenutno rade su nježne, izrazito voćne, ali bez voćne slatkoće. Onda smo naručili koktele, Fig Collins, pomalo egzotični foragerski koktel sa sirupom od smokvina lista i Sugar Free G&T na bazi The Botanist Gina. Na karti još imaju Scharf Manhattan na bazi Jägermaistera. Kokteli su izgledali identično. Potpuno prozirni, s mjehurićima, u istim uskim čašama s istim duguljastim polugama bistrog leda. Dok u Fig Collinsu dominira onaj rajski, slatki ljetni miris ugrijanih stabala smokvi, Gin&Tonic je čisti ekstrem. Suh kao barut ali ne i kiseo, svjež, balansiran u mikrone, s jedva primjetnim tragom slatkoće na aftertasteu koji dolazi od alkohola u ginu. Soijev G&T je najradikalniji ljetni koktel koji smo ikad probali. Pije se lako kao mineralna, a ima dovoljno tijela i okusa da smo ga mogli nastaviti piti tijekom cijelog ručka.

soi-fusion-g

Gulinovi kokteli u Soi Fusion baru primjer su modernih koktela s kakvima hrvatska scena još dosta kasni. Riječ je o sofisticiranim pićima, koja nastaju na naprednim tehnikama i znanjima (hidrolati, ekstrakcije, klarifikacije, manipulacija šećera…) ali se prezentiraju duhovito i jako estetizirano, kako bi se goste zabavilo i poštedjelo pretencioznosti procesa. Ni u Soi Fusion Baru ne pričaju baš puno o kompliciranim postupcima kojima dobivaju svoja trendi pića, opustite se, pijte i uživajte. Kad popijete, iz točionika će vam natočiti novi koktel prije nego vam se štanga leda u čaši i počne topiti. Jedina zaista slaba točka u meniju je lista vina.

Osim nekoliko vrsta ramena, Soi Fusion Bar za jesen najavljuje i nova jela, poput malezijske curry lakse od rakova, nekoliko vrsta curryja i još noodlesa. Zadrži li ovu razinu okusa i kuhanja i ovako prijateljske cijene (prosječna cijena jela je 50 kuna, koktela 35 do 45 kuna), Soi Fusion Bar mogao bi pokrenuti novi uzlet azijskih kuhinja u Zagrebu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.