Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je prvi sladoled od morske vode. Iz Jadrana

sladoled-od-mora

Morska voda u kuhanju nije novost, naprotiv, koristi se u nekima od najtradicionalnijih mediteranskih jela. No, dosad kao da se nitko nije ni pitao može li imati nove namjene u gastronomiji. Poznati talijanski majstor sladoledar Roberto Leoni postavio je upravo takvo pitanje i pronašao senzacionalan odgovor.

Nedavno je predstavio prvi sladoled od morske vode. Sladoled od mora nazvan A-Mare, zapravo je Leonijeva ekološka inicijativa. Recepturu je razvio na temelju dosta opsežnog znanstvenog istraživanja u suradnji s ekološkom organizacijom Legambiente, regionalnom agencijom Daphne Arpae i Centrom za istraživanje mora iz Cesene. Leoni je za svoj sladoled koristio vodu iz Jadrana, iz okolice Cesene.

roberto-leoni
Roberto Leoni

Originalni okus sladoleda pojačao je infuzijom lokalnog bilja koje raste na obalama rijeke Romagnole, na dijelu gdje se ulijeva u more, poput divlje cikorije, lavljeg zuba, koprive i sljezova cvijeta koji morskom sladoledu daje ružičastu boju. Sladoled se poslužuje s crumbleom od kukuruznog brašna koji podsjeća na pješčane plaže. Brašno dolazi od izumrle sorte Ottofile, koja se do Drugog svjetskog rata uzgajala na obalama Romagnole, a danas je obnavljaju u lokalnom poljoprivrednom institutu. Kukuruzni crumble asocira na pješčane plaže.

Sladoled od Jadranskog mora Roberto Leoni je opisao kao slankast (slani sladoledi već su neko vrijeme jedan od njegovih specijaliteta) i preporučuje da se poslužuje uz glavna jela, radije nego kao desert.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.