Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kamenice su definitivno jako fine i ljeti

kamenice

Svi mi koji volimo kamenice znamo pravilo o slovu R nastalo u engleskom jeziku. To pravilo kaže da se kamenice ne bi trebale jesti u mjesecima koji u imenu nemaju slovo R. U engleskom samo četiri, i to topla mjeseca, u nazivu nemaju R: May, June, July i August.

Prastara gastronomska mudrost kaže nam dakle, da u svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu ne bismo trebali jesti kamenice. Dapače, i danas se na webu mogu pronaći tekstovi u kojima se sasvim ozbiljno tvrdi kako su u ta četiri mjeseca kamenice opasne za zdravlje. Pravilo o slovu R i kamenicama nastalo je, međutim, u sasvim drukčijim tehnološkim uvjetima izlova i uzgoja kamenica nego danas.

Prvo, toplo more zaista donosi rizik od više koncentracije virusa i bakterija, koji kamenice mogu učiniti otrovnima. Međutim, danas se u uzgajalištima kvaliteta vode neprekidno kontrolira, a najviša koncentracija norovirusa u Malostonskom zaljevu bila je zabilježena baš u ožujku, dakle u mjesecu kad su kamenice na vrhuncu kvalitete. Drugo, čim se izvade iz vode, kamenice moraju na hladno.

Prije 150 godina nije, naravno, bilo današnjih rashladnih sustava, a kamoli oštrigomata, akvarija koji i sastavim vide podražavaju potpunu istu prirodnu okolinu, u kojoj određena vrsta kamenica živi. U starim se vremenima, dakle, nije moglo osigurati da se kamenice na vrijeme rashlade, pa je stoga logično što ih se nije konzumiralo na visokim temperaturama.

Naposljetku, u toplim se mjesecima kamenice razmnožavaju, što navodno utječe na njihov okus i teksturu. No, danas postoje mnoge vrste uzgojenih kamenica, koje su sterilne, tako da i ovaj razlog može otpasti. Ovog smo ljeta, po jako visokim temperaturama, jeli kamenice u Limskom kanalu i u Malom Stonu.

U oba su restorana, Vikingu i Kapetanovoj kući, školjke bile baš jako dobre: u Istri malo mineralnije, a na Pelješcu malo deblje. Naravno, jasno je da su kamenice mnogo veće, čvršće i slađe zimi. Međutim, zaista nema nikakvog razloga da se u kamenicama ne uživa i usred ljeta.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.