Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kapetanova kuća u najboljoj je formi unatrag dvadesetak godina

U Kapetanovu kuću poznate chefice Lidije Kralj povremeno posjećujemo već dvadeset godina. Riječ je o jedinom zaista vrhunskom restoranu u stonskom području, koji je, međutim, u raznim svojim fazama pokazivao  podjednako dobrih i loših značajki.

Dugogodišnji glavni problem Kapetanove kuće bila je konzervativnost u lošem smislu te riječi. To znači da je Kapetanova kuća predugo koristila  anakrone kuharske i prezentacijske tehnike, iz hrvatskih ugostiteljskih škola iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, da je servis bio dubrovački starinski neprofesionalan, i da je vinska karta bila posve neprilagođena jelovniku Kapetanove kuće; tona plavaca na kamenice i bijelu ribu.

Nasuprot ovim zamjerkama, forte Kapetanove kuće bili su sjajni lokalni  sastojci, od školjki preko slatkog lokalnog voća i povrća, do veličanstvenih  riba, poput kirnji. Ove su sezone dobre značajke Kapetanove kuće definitivno nadvladale one loše.

No, kad je riječ o pravoj hrani, Kapetanova kuća u srijedu navečer bila je senzacionalna. Sirove kamenice bile su neobično ukusne za ovo doba godine, dok su pohane, koje srećom nisu pokušavale imitirati tempuru, ostavljale još slasniji dojam.

Anakronost u pristupu hrani vidi se jedino u krivo prezentiranim couvertima, prevelikim porcijama i besmislenim detaljima poput jeftinog  fejkanog kavijara iz supermarketa. To nam sve ne treba u najboljem pelješkom restoranu. Trebali bi nam, međutim, bolji kruh i karakternije ulje. 

Koktel od škampa starinsko je, luksuzno hotelsko jelo koje Kapetanova kuća radi baš prema Escoffieru i Pellapratu. No, najviše nas je impresionirala genijalna kirnja, riba koju ne možete jesti na većem dijelu obale, a koja definitivno spada među najspektakularnije jadranske delikatese. Kirnja u Kapetanovoj kući imala je jaki, distinktivni okus i fenomenalnu sočno čvrstu teksturu.

Uz kirnju smo pojeli tonu slatkog, ljetnog povrća, koje ćemo dugo pamtiti.

Vinska karta mnogo je korisnija nego prethodnih godina, s puno solidnih do jako dobrih bijelih vina, i s ponešto pogrešaka koje pokazuju da konobari nisu prošli sommelierski tečaj. Pili smo Cebalov Grk i Toljev Frenchie.

Kapetanova kuća jako je dobar restoran, koji i dalje ostavlja dojam da može biti još bitno bolji. Preobilnu večeru za troje platili smo oko 1600 kuna, što za dubrovačke standarde nije mnogo. Naprotiv.

KAPETANOVA KUĆA

Mali Ston

Hrana -4/5  Vina 3/5  Servis +3/5  Ambijent +3/5

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.