Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako najbrže ohladiti bocu vina

vino-kibla-led

Da, bilo bi idealno da u hladnjaku uvijek imamo izbor ohlađenih vina koja ćemo piti u raznim prilikama i da taj izbor planiramo unaprijed. Ne bi bilo loše ni dan prije staviti u hladnjak bocu odličnog vina koje baš želimo popiti kad se vratimo s posla. Ali tko ikad sve planira točno, i što napraviti kad nam gosti na roštilj donesu vino koje baš nije ohlađeno? Svi znamo neke trikove, morki led, vlažne krpe, zamrzivače i slično.

Nešto od toga su legitimne metode, nešto mitovi, pa je uvijek zgodno kad si netko da truda i sve lijepo znanstveno testira. Naši omiljeni nerdovi iz Serious Eats testirali su devet metoda hlađenja vina, mjereći za koliko vremena vino sa sobne temperature od 22 stupnja mogu spustiti na 7 stupnjeva. Testirali su bocu bijelog vina iz supermarketa s navojnim čepom, što je vjerojatno boca koju je najlakše brzo ohladiti, i namjerno su uzeli ekstremne temperature. U stvarnosti je vino lakše ohladiti, jer niti je često na 22 stupnja, niti se sva vina piju ohlađena na 7 stupnjeva. Na toj se temperaturi u pravilu poslužuju svježija bijela vina viših kiselina, pjenušava vina i neka slatka vina.

Testirane metode

  • Boca u metalnoj kibli s ledom i solju, stalno okretanje boce u ledu – 5 minuta
  • Boca u metalnoj kibli s ledom i solju bez okretanja 11 minuta
  • Boca u metalnoj kibli s ledom bez soli, bez okretanja 15 minuta
  • Boca u metalnoj kibli s ledom s cirkulatorom postavljenim na 7 stupnjeva – 15 minuta
  • Vino pretočeno u vrećicu u zamrzivaču 50 minuta
  • Polegnuta boca u zamrzivaču 1 sat
  • Uspravna boca u zamrzivaču 1 sat 25 minuta
  • Boca umotana u vlažnu krpu, uspravna u zamrzivaču više od sat i pol
  • Uspravna boca u hladnjaku više od 2 sata 

Brzina hlađenja vina različitim metodama

vino-hladjenje-infografika

Pokazalo se da se vino najbrže hladilo u mješavini soli, vode i leda u kojoj su stalno vrtili bocu. Sol može spustiti točku smrzavanja vode, pa ona može ostati u tekućem stanju na puno nižoj temperaturi. Vrtnja boce u prvoj minuti spušta temperaturu tri stupnja niže, jer se kretanjem od boce odmiče voda koja se već zagrijavam na sobnoj temperaturi i na stijenke stalno dolazi ledena voda. Također se raspoređuje vino u boci, tako da se toplije vino iz sredine pomiče prema hladnom staklu. Detalje o svimmetodama pročitajte OVDJE.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.