Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što u supermarketima vrijedi, a što ne vrijedi kupovati na sniženjima

supermarket

Bliži se vikend, a s vikendom i poplava onih ne baš lijepih reklama kojima skoro svi lanci supermarketa oglašavaju sniženja i akcijsku prodaju. Sniženja i akcije vezane su uz vikende, jer je subota tradicionalno najjači dan za shopping. Evo stoga kratkog vodiča za kupovanje po nižim cijenama. Dio robe u supermarketima iznimno je podesan za sniženja, dok bi neka sniženja trebalo izbjegavati, osobito u ovo doba godine.

PROIZVODI KOJE VRIJEDI KUPOVATI NA SNIŽENJIMA I AKCIJAMA

1. Mirno vino u buteljkama i bag-in-boxu

Vino dolazi na sniženja zbog dva razloga. Prvo, povremene akcijske cijene ukalkulirane su u strategiju prodaje, što znači da u određenim danima u mjesecu i posve svježe buteljke iz lanjske ili preklanjske berbe možete dobiti po tridesetak posto nižoj cijeni. Ovaj sustav prodaje osobito se često primjenjuje u kategoriji buteljki od 35 do 49 kuna.

Drugi razlog je pražnjenje skladišta, gdje katkad možete naići na vrijedne starije berbe vrlo dobrih proizvođača po zaista niskoj cijeni. Spar je ne tako davno prodavao desetak godina stare Enjingijeve kasne berbe za 89 kuna. Kupovati mirna vina na akciji uvijek se isplati, jer većina vina zaista nema kratak rok trajanja. Kupujete li bag-i- box, možete biti sigurni da je vino u dobrom stanju, jer je vakuumirano.

2. Čokolade

Normalna cijena Lindtovih čokolada iz linije Excellence kreće se oko 20 kuna, ali se katkad mogu kupiti za 13 ili 14 kuna, što je izvrsna vrijednost za novac. Dobre čokolade imaju dugi rok trajanja. Čak i ako su tamne čokolade zbog isteka svih službenih rokova uporabe na totalnim rasprodajama, najgore što vam se može dogoditi jesu sive mrlje na površini table, koje nastaju zbog topljenja kakao maslaca. Tamne čokolade u izvrsnom su stanju najmanje dvije godine od datuma pakiranja. Mliječne čokolade traju dvostruko kraće.

3. Pojedini suhomesnati proizvodi

U vitrinama naših supermarketa kulen koji redovno košta oko 200 kuna poput Baranjskog, ponekad se može vidjeti za 140 kuna. Riječ je o strategiji prodaje koja uključuje akcije, baš kao i kod vina, pa bi takve prilike trebalo iskoristiti. Isto ne vrijedi za pršute, koji se ionako ne bi trebali prodavati narezani jer oksidiraju za sat ili dva.

4. Maslinova ulja

Vrhunska maslinova ulja, ona hrvatska, skup su proizvod. Običaj je da se maslinova ulja konzumiraju unutar 12 mjeseci od buteljiranja. U stvarnosti, zaista dobra ulja, premda gube nešto svježine, mogu biti jako fina i nakon godinu i pol do dvije, pod uvjetom da su bila ispravno čuvana. Vidite li bočicu nekog domaćeg monosortnog ulja ili blenda vrhunskog proizvođača koja inače košta 90 ili 100 kuna, da se prodaje za šezdesetak kuna, nemojte puno oklijevati.

PROIZVODI KOJE NE BI TREBALO KUPOVATI NA AKCIJAMA

1.Svježa pakirana riba

Većina Cromarisovih orada i brancina imaju rok trajanja od 14 dana. I zaista, riječ je o svježoj ribi. Ona ostaje svježa zahvaljujući tehnološkom postupku koji se zove MAP, modified atmosphere packaging. Riječ je o mješavini ugljičnog dioksida, dušika i kisika, kojom je riba obložena u svom pakovanju i koja sprečava njeno kvarenje. Za bijelu se ribu najčešće koristi kombinacija 40 posto ugljičnog dioksida, 30 posto dušika i 30 posto kisika, dok plava riba zahtijeva viši postotak ugljičnog dioksida. MAP načelno dobro funkcionira, ali zbog raznih tehničkih razloga rijetko doista čuva ribu puna dva tjedna. Pa, kad vidite pakirane orade ili brancina na akciji, radije preskočite.

2. Mljeveno meso

Mljeveno meso neusporedivo je izloženije bakterijama od cijelih komada mesa, jer je površina dodira sa zrakom puno veća. Mljeveno meso moralo bi se jesti potpuno svježe.

3. Voće i povrće

Bobičasto voće koje se prodaje na akcijama uglavnom je već izgubilo okus, miris i svježinu i bobice na dnu kutija već razvijaju plijesan. Povrće koje dolazi na sniženja najčešće izgleda polumrtvo. U ovo doba godine voće i povrće kupuje se na tržnicama.

4. Pivo

Kod većine vrsta piva, ne računajući ona koja dozrijevaju i fermentiraju u boci poput trapističkih, svježina spada među glavne njihove vrijednosti. Pivo staro godinu dana može biti tehnički ispravno, ali više naprosto nije dobro. Zato bi u supermarketima trebalo izbjegavati police na kojima se domaći craftovi prodaju po sniženim cijenama. A svakako biste prije kupnje trebali provjeriti i datum punjenja. Uvijek kupujte što svježije pivo.

5. Pjenušci i šampanjci

Pjenušci i šampanjci ne podnose svjetlo i toplinu. Svjetlo i toplina brzo uništavaju mjehuriće. Osim toga, čitave kategorije pjenušavih vina poput prosecca, napravljene su da se piju odmah. Kupovati pjenušce i šampanjce na rasprodaji veliki je rizik, osim u predbožićno i postblagdansko vrijeme kada i svježe punjeni pjenušci i nedavno nabavljeni šampanjci dolaze na akcije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.