Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Zagrebačka tvrtka Fragaria kažnjena je zbog rušenja cijena uzgajivačima lubenica

lubenice

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) okončala je istragu o zagrebačkoj tvrtki Fragaria i odredila joj kazu od 350 tisuća kuna zbog korištenja pregovaračke pozicije u nametanju nepoštenih trgovačkih praksi u pregovorima o otkupu s uzgajivačima lubenica, piše portal Ja Trgovac. Fragaria, koju su 1992. osnovali Tihomir Peraić, Stanko Barbarić i Questus Private Equity fond Borislava Škegre, najveća je hrvatska tvrtka za trgovinu voćem i povrćem. AZTN je istragu pokrenuo na temelju prijava iz srpnja 2018. godine i njihova preliminarna istraga pokazala je da imaju osnova za pokretanje postupka.

Pokazalo se da je Fragaria nakon stupanja na snagu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, tijekom 2018. ogdine sklopila ugovore s 38 proizvođača lubenica, ukojima cijene nisu bile jasno određene niti je navedeno na temelju čega će se cijene računati i kako se cijene mogu korigirati, što zakon sve nalaže.  Tvrtka ni u svojim Općim uvjetima otkupa nije imala jasne kriterije cijena.

Neki dobavljači žalili su se da im je Fragaria obračunavala popust na avansno plaćanje veći od ugovorenog, i tako rušila cijenu lubenica. Kad je u lipnju i srpnju 2018. počela isporuka lubenica, Fragaria je otkupljivala lubenice prve klase po otkupnoj cijeni druge klase. Od srpnja do listopada kasnila je s plaćanjem više od propisanih 30 dana. Kako objašnjava Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, sve zajedno dovoljno je za maksimalnu kaznu od 3,5 milijuna kuna, a kad su u obzir uzeli trajanje nezakonitih praksi i neke olakotne okolnosti, kazna je završila na spomenutih 350 tisuća kuna. 

aqua-panna-sidebar

aviation-gin

vinski-izvjestaj-2018-naslovnica
ULJE2018-NASLOVNICA

Zagrebačka tvrtka Fragaria kažnjena je zbog rušenja cijena uzgajivačima lubenica

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min