Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Talijanski turist na Hvaru je umro od trovanja ugljičnim monoksidom na brodu. Djeca su još kritično

riva-jahte

Splitski liječnici potvrdili su da je obdukcija pokazala kako je Talijan Eugenio Vinci jučer ujutro na Hvaru preminuo od trovanja ugljičnim monoksidom na turističkom brodu pod hrvatskom zastavom, na kojem je s obitelji plovio Jadranom. Vincijevo dvoje djece, djevojčica od 14 i dječak od pet godina, još se bore za život u splitskom KBC-u. Ukupno je pet osoba s istog broda jučer završilo u bolnici s raznim simptomima trovanja o kojima liječnici još ne znaju dovoljno.

kbc-split

Sve informacije, koje prenosi Slobodna Dalmacija, neslužbene su jer liječnici na press konferenciji odbili govoriti o rezultatima obdukcije objašnjavajući da nisu ovlašteni za to. Još se, međutim, ne zna čime su otrovana Vincijeva djeca, liječnici trenutno ne mogu sigurno reći ni jesu li otrovi u njihov organizam dospjeli udisanjem ili kroz hranu i piće iako se ovo drugo čini sve manje izglednim. Djeci su otkazali vitalni organi i na životu ih trenutno održavaju respiratorima i lijekovima.

Dr. Branka Polić novinarima je rekla da u trenutku kad su djeca dovedena u bolnicu vrijednosti toksina u organizmu nisu toliko bile povećane da bi bile opasne za život, ali liječnici ne znaju kolike su bile u trenutku trovanja. Novi nalazi navodno su pokazali promjene na dječakovom mozgu koje bi mogle upućivati na nedostatak kisika. Jutarnji.hr svojim je čitateljima u mobilnim notifikacijama upravo javio o “novoj drami na Hvaru” tvrdeći da jen a brodu pozlilo i vještaku i policajcima koji su radili uviđaj.

hvar-jut

Podsjetimo, u utorak oko deset sati ujutro iz blizine Hvara je pozvana policija. Pozvao ju je kapetan jedrenjaka najavljujući da će upoloviti u hvarsku luku jer je na brodu umro muškarac. Brod su u Hvaru dočekali liječnici koji su mogli samo potvrditi smrt, dvoje djece je u teškom stanju odvezeno na Pedijatriju splitske bolnice a hospitalizirano je i troje odraslih s blažim simptomima trovanja. Isprva se mislilo da je riječ o trovanju hranom, vjerojatno školjkama, jer je talijanska obitelj koja je stradala večer prije jela dagnje u jednom poznatom hvarskom restoranu.

Restoran je u roku od nekoliko sati zapečaćen i inspekcija i policija u njemu su obavili očevid. Do kraja dana je otvoren jer je utvrđeno da u restoranu nije bilo ničeg spornog, a liječnici u splitskom KBC-u u međuvremenu su posumnjali u puno opasnije trovanje. Tragedija se nije dogodila zbog pokvarenih školjki, nego zbog neodržavanog turističkog broda, što je podjednako katastrofalno za sliku sigurnosti i kvalitete hrvatskog turizma.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.