Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Ovo je 25 najskupljih restorana na svijetu

kitcho-arashiyama

Koliko su ljudi spremni potrošiti na jedinstveno restoransko iskustvo? Što vam restoran mora ponuditi za cijenu od nekoliko stotina eura po osobi? Kakav restoran uopće mora biti da bi ušao u najviši rang cijena? I gdje je granica razuma kad su u pitanju cijene najboljih svjetskih restorana? U svijetu danas živi više milijardera nego ikad. I susrećemo se s više sumanutih cijena nego ikad.

Iako se može činiti da su najbolji restorani na svijetu nerazumno skupi, restoranska industrija je, barem u svom najkvalitetnijem dijelu, zapravo jedna od rijetkih koja ostaje u granicama pristojnosti. Među vrhunskim restoranima skupoća još uvijek nije isto što i ekskluzivnost. Svatko tko to može i želi, naravno, lako će potrošiti 200 tisuća kuna na skupocjena vina u restoranu. Ali ono što legitimira ili delegitimira restoran, jest odnos cijene, kvalitete hrane, vinske liste, servisa i ukupnog iskustva koje nudi. Biznis portal časopis TheStreet sastavio je novu listu najskupljih restorana na svijetu. Navedene cijene odnose se na menije, bez cijena vina i ostalih pića, za jednu osobu. 

25. Schloss Schauenstein, Švicarska

schloss-schauenstein

Smješten u povijesnom dvorcu u švicarskim Alpama, u selu sa samo osam stanovnika, restoran chefa Andreasa Caminade ima tri Michelinove zvjezdice i 47. je na listi World’s 50 Best Restaurants. Caminadini filozofija, stil i odnos prema lokalnosti i tradiciji rezultiraju dosta zanimljivim iskustvom, poput jela sa samo jednim sastojkom. Caminada je poznat po preciznosti i balansu, ali i po iznenađujućim okusima koje otkriva u naizgled dosadni sastojcima. Schloss Schauenstein nudi nekoliko degustacijskih menija fokusiranih na lokalne sastojke i istraživanje lokalne tradicije. Onaj najmanji od tri slijeda košta 200 eura, a šest slijedova 250 eura.

24. De Librije, Nizozemska 

r-de-librije

Nizozemski genijalci, Jonnie i Thérèse Boer u svom restoranu u Zwoleu već 15 godina imaju tri Michelinove zvjezdice. Jedan od najutjecajnijih tandema u restoranskoj industriji, svoje menije od početka osmišlja tako da zadovolje individualne želje gostiju, koji biraju četiri jela iz nekoliko sekcija, kojima chefovi zatim dodaju svoja, za menije od pet, šest ili sedam slijedova. Kompletni degustacijski meni košta 250 eura. 

23. Narisawa, Tokio

narisawa

S diskretne lokacije u Tokiju, Narisawa je svojim inovativnim kuhanjem značajno utjecao na status japanske kuhinje na modernoj restoranskoj sceni. Chef Yoshihiro Narisawa promovira satoyamu, japanski koncept očuvanja prirodne raznolikosti i života u skladu s prirodom, spajajući ga sa zapadnom filozofijom održivosti i klasičnim francuskim tehnikama. Degustacijski meni za ručak košta 230 eura, a za večeru 280 eura. 

22. Le Pré Catelan, Pariz

le-pre-catelan

Luksuzni pariški restoran u Bulonjskoj šumi bavi se modernim verzijama francuskih klasika poput juhe od graška jastoga ili sorbeta od rajčice. Meni od šest slijedova košta 230 eura, a kompletan degustacijski meni 290 eura.  

21. Osteria Francescana, Italija

bottura

Massimo Bottura vjerojatno je najveća zvijezda svjetske gastronomije, ne samo zbog toga što je napravio revoluciju u talijanskoj kuhinji, već i zbog njegova aktivizma i općenito čarobne persone. Osteria Francescana je na samom rubu podnošljivijih cijena među slavnim restoranima. Degustacijski meni košta 290 eura.  

20. Eleven Madison Park, New York

eleven-sala

Vizija chefa Daniela Humma i menadžera Eleven Madisona Willa Guidare promijenila je mnogo u restoranskom biznisu. Restoran je postigao i povijesni uspjeh kao prvi američki restoran na vrhu liste World’s 50 Best Restaurants. Humm i Guidara nedavno su se razišli, ali artistički tanjuri i spektakularan ambijent Eleven Madison Parka ostat će njujorški amblem. Degustacijski meni na baru košta 160 eura za pet slijedova, a meni od 8 do 10 slijedova u legendarnoj glavnoj sali kšta 300 eura.

19. Chef’s Table at Brooklyn Fare, New York

chefs-table-brooklyn-fare

Slavni restoran iz Brooklyna nedavno je promijenio lokaciju i sada radi u Brooklyn Fareu, golemoj natkrivenoj njujorškoj tržnici, s tri Michelinove zvjezdice i nevjerojatnim miksom francuske i japanske kuhinje koji potpisuje chef Cesar Ramirez. Degustacijski meni košta 323 eura. 

18. Noma, Kopenhagen

Restoran chefa Renea Redzepija koji je promijenio doslovno sve u svjetskoj gastronomiji, u svojoj novoj inkarnaciji goste dočekuje u vrhunaravnom ambijentu, s toplim, prijateljskim servisom i hranom kojoj nije uvijek misija zadovoljiti površni hedonizam, nego inspirirati ljude da misle o mogućnostima. Čak i u svijetu punom ekscentričnih iskustava, Noma je jedinstvena i u samom vrhu. Meniji košta oko 335 eura, ovisno o sastojcima koje diktiraju sezone.  

17. Ithaa, Maldivi 

ithaa-maldivi

Glamurozan i egzotičan, vjerojatno najinstagramabilniji restoran na svijetu, Ithaa nudi nesvakidašnje iskustvo večeranja pod morem. Meni nije osobito inovativan ali je jako luksuzan, pun klasika od foie gras preko tartufa do kavijara i jastoga. Cijela stvar košta 350 eura. 

16. Alinea, Chicago

alinea3

Restoran genijalnog chefa Granta Achatza nedavno je obnovljen i potpuno rekoncipiran. Alinea je sada posve drugačije iskustvo, s istom filozofijom i duhom. Inovativna, ekskluzivna, dovoljno cerebralna i zabavna, svoje čuvene multisenzorne menije prodaje po cijenama 258 eura za 16 slijedova do 320 eura za 18 slijedova. Chef’s table je 350 eura

15. Urasawa, Los Angeles 

urasawa

Ekskluzivan i vrlo intiman, restoran chefa Hiroyuki Urasawe nudi raskošne japanske menije od tridesetak slijedova. Najskuplji sushi restoran u Los Angelesu prije nekoliko godina je upao u ozbiljne financijske probleme i neugodne situacije s američkim vlastima (nisu redovno isplaćivali plaće, primjerice), ali je preživio i chef Hiro Urasawa, učenik velikog Masa Takayame, i dalje priprema spektakularne kaiseki menije s tri Michelinove zvjezdice. Gosti koji se izbore za jedno od samo deset mjesta u restoranu, platit će 350 eura za to iskustvo. 

14. Per se, New York

per-se

Jedan od simbola New Yorka, restoran chefa Thomasa Kellera zadnjih godina ne dobiva uvijek blistave kritike, ali i dalje je ikonografski, perfekcionistički restoran visokog stila. Per Se radi s degustacijskim menijem od devet slijedova, vegetarijanski menijem od devet slijedova i manjim menijem od pet slijedova, na kojima se jela mijenjaju gotovo na dnevnoj bazi. Cijena je 330 eura, a ručak ili večera u Private East  Roomu je 360 eura. 

13. Restaurant De L’Hotel De Ville, Švicarska 

hotel-de-ville

Restoranska institucija u Crissieru radi više od 50 godina, od toga 44 godine s tri Michelinove zvjezdice (osim 1996. kad su treću nakratko izgubili, vratili su je 1997.) Chef Frack Giovannini, koji je naslijedio chefa Benoita Violiera nekon njegova samoubojstva 2012, potpisuje klasične menije moderne francuske kuhinje, mikrosezonske, lokalne i tehnički besprijekorno izvedene. Meni košta oko 360 eura, ovisno o sastojcima. 

12. Le Meurice, Pariz 

le-meurice

U ambijentu inspiriranom dvorcem Verasailles, koji uključuje i neke originalne komade iz dvorca, Le Meurice s puno stila balansira raskoš ambijenta s modernošću kuhanja. Veliki Alain Ducasse i glavni chef Jocelyn Herland u Le Meuriceu imaju dvije Michelinove zvjezdice, što znači da večera košta oko 380 eura. 

11. Maison Pic, Francuska 

maison-pic

Restoran obitelji Pic u Valenceu radi već 130 godina. Danas ga vodi veličanstvena Anne-Sophie Pic, sa superelegantnim menijima s tri Michelinove zvjezdice, koji nerijetko uključuju zanemarene stare namirnice. Jedinstveni, profinjeni stil kuhinje Anne-Sophie Pic teško je analizirati, on ima elemente japanske filozofije i tehnika, autentične stare francuske kulture zapravo malo poznate izvan dijelova Francuske, uz posve autorske, gotovo poetične intervencije. Visoka škola gastronomije u Maison Pic košta od 180 eura za najmanji meni do 380 eura za kompletni degustacijski meni Essentiel.  

10. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Pariz

ducasse-plaza-athenee

Još jedan restoran Alaina Ducassea, ove godine može ponosno istaknuti da ima najbolju slastičarku na svijetu, Jessicu Préalpato, koja je tu prestižnu titulu dobila u ovogodišnjem izboru World’s 50 Best. Restoran je sublimirana elegancija. Promišljena, edgy kuhinja često se bavi lokalnim namirnicama iz svih dijelova Francuske o kojima svijet ništa ne zna i koji u restoran stižu istoga dana kad su ubrani, prezentacije su intrigantne. Meni za ručak košta 210 eura, a potpisni Jardin Menu košta 395 eura

9. Joël Robuchon, Las Vegas

robuchon-las-vegas

 Jedan od najvećih kuhara uopće, Joël Robuchon za života je razvio restoransko carstvo dosta različitih formata, od neformalnijih fancy Ateliera do superluksuznih fine dining lokacija. U tom rasponu i cijene su vrlo različite, a najskuplji je njegov restoran u Las Vegasu koji za kavijar, tartufe i foie gras naplaćuje od 610 do 390 eura. 

8. The French Laundry, Kalifornija 

french-laundry3

Kultni kalifornijski restoran proslavio je chefa Thomasa Kellera i kalifornijsku kuhinju koja je u mainstream vratila organsku hranu, lokalnost i podcijenjene namirnice. Keller je prije par godina renovirao kuhinju, što ga je stajalo 10 milijuna eura, a koncept restorana je sačuvao. Hodočašće u French Laundry stoji i do 400 eura

7. Arpège, Pariz

chefs-table-passard

Alain Passard poznat je po povrću. Po tome kako ga uzgaja, kako ga bere, kako ga nikad ne stavlja u hladnjak, kako ga priprema. Godinama su njegovi meniji s tri Michelinove zvjezdice bili temeljeni na povrću. Zadnjih par godina opsjednut je mesom, što na svom Instagram profilu pokazuje ponekad urnebesnim, uvijek pomno estetiziranim fotografijama. Želite li to iskustvo uživo, to će vas koštati i do 420 eura.  

6. Guy Savoy, Pariz

guy-savoy

Meni od trinaest slijedova s tri Michelinove zvjezdice pokazuje koliko stila i stava može imati ono što nazivamo staromodnim. Guy Savoy prezire trendove. Njegovo kuhanje i znanje izazivaju poštovanje. Savoy je epitom francuskog kuhara, njegovi meniji epitom luksuza. Za svakoga koga privatno ili profesionalno zanima restoranska industrija, restorani poput Guy Savoya su fiksna mjesta, na temelju koji se mjeri kvaliteta trendova i ostalih restorana. To iskustvo stoji 478 eura.  

5. Aragawa, Tokio 

aragawa

Podigrani ambijent suterena tokijske poslovne zgrade skriva “najskuplji steakhouse na svijetu”. Aragawa poslužuje isključivo Kobe govedinu i prosječan račun po osobi iznosi 500 eura.  

4. Kitcho Arashiyama, Kyoto 

kitcho-arashiyama

Prekrasan tradicionalni japanski ceremonijalni prostor zapravo je moderni restoran s tri Michelinove zvjezdice, koji smatraju jednim od najljepših u Japanu. Plave rakovice i sushi od barakude spadaju među njihova potpisna jela, a cijene degustacijskih menija od deset slijedova počinju s 508 eura. 

3. Ultraviolet

ultraviolet2

Francuz Paul Pairet jedan je od najkarizmatičnijih suvremenih chefova, i jedan od onih koji kronično razmišljaju out of the box. Njegova odluka da svoj biznis bazira u Aziji isplaćuje se iz godine u godinu. Vječno u vrhu lista najboljih azijskih restorana, Pairet se izdvaja i u impresivnoj azijskoj konkurenciji. Ponajviše konceptima restorana, koji funkcioniraju kao imersivni teatar. Višeosjetilno iskustvo u Ultravioletu, koje ponekad uključuje i vožnju do restorana s povezom na očima, košta oko 510 eura. Bez brige, show je bonus iskustvo, Pairet je opak kuhar.  

2. Masa, New York 

masa

Restoran majstora Masa Takayame godinama smatraju najboljim japanskim restoranom izvan Japana. Njegov omakase meni za drvenim pultom u Time Warner Centru u neposrednom susjedstvu Per Sea, najintenzivnije je gastronomsko iskustvo koje možete dobiti u New Yorku, a i puno šire. Najtradicionalniji japanski sushi protokol počinje s elegantnim cvjetnim nigiri kombinacijama a završava spektakularnim kreacijama s abaloneom, neotkrvljenom tunom i tartufima. Sve skupa košta, i apsolutno vrijedi, najmanje 530 eura

1. Sublimotion, Ibiza 

sublimotion-ibiza

Kad restoran naplaćuje večeru više od 1000 eura po osobi, poželjno je da ima duhovitog chefa. Što je srećom slučaj sa Sublimotionom. Čiji chef Pauco Ranchero na komentare o skupoći restorana odgovara da je ipak riječ “o najekonomičnijem načinu da si jednim iskustvom promijenite cijeli život.”

Šalu na stranu, Sublimotion je bolno skup i orijentiran na specifičnu klijentelu, mlađu bogatu publiku kojoj nije neobično u luksuznom klubu ostaviti na tisuće eura u jednom danu. U tom kontekstu, duga i zabavna večer u Sublimotionu i nije preskupo iskustvo. Kombinacija posebne rasvjete, video projekcije, lebdeći deserti, laseri, iluzionisti, DJ-evi i umjetnici koji kreiraju i mijenjaju ambijent i mala vojska konobara i kuhara zaista se trude stvoriti jedinstveno iskustvo. Točna cijena tog iskustva je 1650 eura.  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.