Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo Vron Bod iz 2012. prvi plavac koji je osvojio zlatnu Decanterovu medalju

vron-bod-g

Međunarodni vinski kritičari i sommelieri baš na vole plavac mali. Vina od plavca malog, ona koja mi obožavamo, oni smatraju preteškim, džemastim, s previše tanina i alkohola i s premalo svježine. Plavce nije lako naći na vinskim kartama ozbiljnih svjetskih restorana, a strani se mediji jedva bave najvažnijom dalmatinskom sortom.

Stoga je logično da ni jedan plavac nije osvojio zlato na Decanter World Wine Awards, neformalnom svjetskom vinskom prvenstvu. Sve do ove godine, kad je Vron Bod iz 2012. Tončija Marijana s Hvara dobio 95 bodova i prvo zlato za plavce. Tonči Marijan, bivši direktor u Dalmacijavinu i Badelu, proizvodi vina u vrlo malim serijama, često od po samo tisuću boca. Mi smo uspjeli nabaviti dvije buteljke ljubaznošću Franka Žuvele, vodećeg hvarskog vinskog distributera.

vron-bod-ID

Vron Bod je mikrolokacija na čuvenom hvarskom položaju Ivan Dolac. Gospodin Marijan zasadio je Vron Bod ekstremno gusto, s čak deset tisuća loza po hektaru, pa svaka loza daje samo 250 do 300 grama grožđa, što osigurava visoku koncentraciju vina ali i relativno ravnomjerno dozrijevanje grozdova (neravnomjerno dozrijevanje strateški je problem plavca malog).

Vron Bod je glatko, zaokruženo i elegantno vino, finih, zrelih tanina, u kojem se jedva osjeti 15 posto alkohola. Ono je teksturalno mekano, skoro baršunasto i jako dugo traje u ustima. Podigranim bouquetom dominira crno voće s nešto crne čokolade, suhih ljubičica i sasvim malo laganih herbalnih nota.  Na okusu su najizraženije griotte i svježe, vrlo zrele šljive. Vron Bod Tončija Marijana veliko je vino, koje zaslužuje Decanterovo zlato, i koje skupa s Miloševim Stagnumom, suhim izdanjima Bure i Toljevim Dingačem spada u malu grupu svjetski relevantnih plavaca.

Gastropreporuka Ovo je vino idealno za govedinu s puno intermuskularne masnoće, od kobea pa do dobro odležanog black angus porterhousea. Naravno, može funkcionirati i uz biftek i janjetinu, kao i uz pašticadu ili boeuf bourguignon.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.