Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Basist benda Faith No More lansirao je rakiju Yebiga, šljivovicu koju destilira u Srbiji

yebiga-rakija

U moru celebrity destilata koji svakodnevno izlaze na tržište uvijek možete očekivati single malt whisky, bourbon, tekilu ili mezcal. Zanatski destilati novi su statusni simbol, posebno među muzičarima i glumcima, poneki se upusti u proizvodnju gina. No, jedan je novi brend spaja nekolikostvari koje dosad nismo vidjeli u ovoj kategoriji. 

Basist benda Faith No More Billy Gould veliki je balkanofil i čest gost na Balkanu. To se gotovo i nije znalo, dok nedavno nije lansirao svoju prvu rakiju. Rakija se zove Yebiga, jer kako drugačije, a prodaje se pod sloganom Baba zna najbolje koji aludira na stotine primjena rakije na Balkanu, od dezinfekcije do konzerviranja voća, s etiketom koja podsjeća na osmrtnicu. Moto Gouldove firme je utopijski “Ujediniti Balkan, gutljaj po gutljaj.” Kako je ispričao za Serbian Times, Gould je putujući po Srbiji na vjenčanjima i sprovodima nailazio na nevjerojatno dobre rakije, koje nikada kasnije nije mogao nabaviti jer se destiliraju po garažama, a i nije se imao prilike vraćati u sva sela koja je posjećivao.

View this post on Instagram

#Yebiga

A post shared by Yebiga (@yebiga_rakija) on

Inspiriran tim starim narodnim umijećem, udružio se s jednom poznatom obitelji destilera iz Srbije i odlučio komercijalno proizvoditi vrhunsku rakiju. “Veliko piće ponekad može definirati narod i postati dio njegove mitologije,” piše Gould u svom manifestu o rakiji, “U jugoistočnoj Europi to piće je rakija…proizvod duboke profinjenosti koja se prenosila genracijama. Ona je ključni sastojak u tkanju života, od rođenja do vjenčanja i sprovoda i svega između.” Rakiju od 43% alkohola napravio je od prirodnih sastojaka, ručno branih šljiva sorte čačanska rodna i izvorske planinske vode.

Rakija odležava u hrastovim bačvama najmanje 18 mjeseci i buteljira se ručno. Gould je zove “školskim primjerom preimum šljivovice” i opisuje kao rakiju pogodnu za pairing s hranom, s izraženim notama borovine, cvijeća, voćem i začinima na nosu, laganog tijela i dugog finiša na kojemu se osjete citrusi i vanilija. “Nema više razbijenih boca u koferu, ni čekanja da se Dragana uda ili da deda umre…Sada možete uživati u esenciji domaćeg savršenstva svaki dan,” poručuje Gould. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.