Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Australci su počeli koristiti nanotehnologiju za popravljanje okusa vina

vino-laboratorij

Zamislite da ubacite mikroskopske robote u vino i oni iz njega izvade mirise pokvarenih čepova, višak dima ili nepoželjnu aromatiku. Zvuči kao maštarija lošeg vinara, ali tim znanstvenika s Australskog instituta za istraživanja o vinu (AWRI) otkrio je nekoliko načina primjene nanotehnologije u vinskoj industriji. Počeli su koristiti nanočestice za ispravljanje tehničkih nepravilnosti u vinu na molekularnoj razini. 

Najnoviji uspješni eksperiment izveli su na Sveučilištu u Adelaideu, gdje su razvili polimer koji iz vina vadi metoksipirazin, spoj koji u Cabernet sauvignonu izaziva nepoželjne arome zelene paprike. Znanstvenici su za polimere zakačili magnetne nanočestice koje su vezale i uklonile metoksipirazin.

Šef tima prof. enologije David Jeffrey, kaže da se ovaj sistem treba još podešavati i testirati da bi se mogao početi masovno primjenjivati uproizvodnji vina. U međuvremenu, usavršavaju metodu magnetske separacije za uklanjanje proteina koji zamućuju vino bez ikakve promjene u polifenolima, a najdalje su došli s nanorobotima za uklanjanje spojeva koji izazivaju pokvareni čepovi i višak zadimljenosti od pogrešnog korištenja bačvi. 

U svim slučajevima, znanstvenici tvrde da su popravili greške u vinima bez da su uznemirili vina u tankovima i bačvama. Najvećom prednošću ove tehnologije smatraju to što ona ne zahtijeva korištenje aditiva u vinu i ne uznemiruje vino u tankovima i bačvama. Idući korak je razvoj takozvanih funkcionalnih površina, nanočestica koje će izazivati različite aktivnosti površine vina tijekom fermentacije i odležavanja. “Uvjerena sam da će nanotehnlogija imati značajan utjecaj na vinsku industriju budućnosti, posebno u područjima poput prilagodbe osjetilnih svojstava vina, postizanja boljeg okusa i teksture, te u modifikaciji nutricionističkihkarakteristika, što bi moglo donijeti korist i industriji i krajnjim potrošačima,” izjavila je za Drinks Business dr. Agnieszka Mierczynska-Vasilev, jedna od znanstvenica koje rade na ovom projektu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.