Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo kako je Ferran Adrià pripremao gazpacho za osoblje elBullija (RECEPT)

gazpacho1

Gazpacho de bogavante bio je jedno od elBullijevih prvih ikonografskih jela. Chef Ferran Adrià svojim je molekularnim kreacijama i istraživanjima promijenio povijest svjetske gastronomije, ali fokus njegova interesa zapravo je uvijek bila tradicinoalna hrana, posebno adaptacija tradicionalnih jela katalonske kuhinje. Iza pozornice, u kuhinji elBullija, kuhalo se sasvim drugačije.

adria-knjiga

Adria i njegovi kuhari polagali su veliku pažnju ručku koji se posluživao zaposlenicima prije servisa. Uvijek su kuhali sezonski, jednostavno ali pažljivo, i uvijek su se svi okupljali oko stola i dijelili hranu. U knjizi The Family Meal (Obiteljski ručak), koju je objavio 2011.

Adrià je otkrio koja je hrana zapravo pokretala elBulli, i napisao jako lijepu posvetu okupljanju za stolom, koje i strance nakratko može pretvoriti u obitelj. Ovaj gazpacho jedan je od naših omiljenih recepata iz knjige. Potpuno drugačiji od postmodernog elBullijevog Gazpacha de bogavante, ovaj gazpacho je jednostavan za pripremu, sočan i pun energije, i pršti okusima ljetnog povrća.

Gazpacho

Sastojci

Za 6 osoba

  • 1 kg zrelih rajčica
  • 60g krastavaca
  • 75g crvene paprike
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 luka
  • 30 g gustog bijelog kruha, sredine
  • 120 ml vode
  • 6 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja i još malo za dovršavanje
  • 2 žlice octa od sherryja
  • 1 žlica domaće majoneze
  • 120 g krutona

Ogulite češnjak, očistite režnjeve, prerežite ih na pola, izvadite korijenčić. Manji lonac napunite hladnom vodom i u nju stavite režnjeve češnjaka, dovoljno je da voda prekriva režnjeve. Zakuhajte vodu s češnjakom. Kad voda zakuha, izvadite češnjak i ubacite ga u zdjelu s hladnom vodom i ledom. Ponovite postupak još jednom, krenuvši od hladne vode.

Očistite luk, prerežite na pola na narežite na veće komade. Ogulite krastavce, preprežite popola, pa narežite da veće komade. Papriku preprežite popola, očistite sjemenke i membrane, pa narežite po duljini na kratke trake i odložite s krastavcem i lukom. Rajčicu narežite na veće kriške i stavite u zdjelu s lukom, krastavcima i paprikom .Sredinu kruha natrgajte na komadiće i dodajte povrću. Sve prelijte hladnom vodom. Sve skupa sameljite štapnim mikserom.

Procijedite gazpaco kroz fino cjedilo. Dodajte maslinovo ulje, ocat od sherryja i majonezu, pa žičanom mutilicom ili opet štapnim mikserom promiješajte da dobijete glatku tekućinu. Posolite, popaprite i ohladite u hladnjaku najmanje 2 sata prije serviranja. Servirajte s malo maslinova ulja i krutonima. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.