Romantični restorani zvuče kao pomalo banalna kategorija ugostiteljskog posla, ali je zapravo riječ o specifičnom, prilično teškom podžanru koji treba spojiti nekoliko važnih elemenata: vrhunsku ali ne preambicioznu hranu (ne želite na dejt u Nomu), vrlo ozbiljna vina, barem dobar servis i onu jedinstvenu atmosferu koja će pomoći da vam baš ta večera ostane u dugom sjećanju.
Takvih je restorana objektivno malo, pa su primjerice Zagatove liste romantičnih restorana uvijek relativno kratke. Mi smo ih uspjeli izdvojiti sedam. Poredali smo ih geografski, od Zapadne Istre do Pelješca.
Istarski Noel, otvoren prije nekoliko dana, smješten je u malom selu gotovo izgubljenom u bujnoj prirodi zapadne Istre, u podigrano luksuznom, zaista prelijepom hotelu San Canzian. Blagovaonica je spojena s terasom, što pojačava mistični doživljaj prirode u unutrašnjosti Istre. Vinska karta je izvrsna u raznim kategorijama cijena, a hrana je fizički lijepa i miriše po lokalnom divljem bilju, budući da ga kuhari i barmeni svakodnevno beru u okolici.
Terasa Drage di Lovrana, pod milijun zvijezda, koja kao da visi između Učke i mora, toliko je lijepa da je ušla u formalno obrazloženje za dodjelu Michelinove zvjezdice. Kuhanje chefa Denija Srdoča senzualno je i uglavnom nježno, dok je na vinskoj karti uvijek bilo ponešto vrhunskih šampanjaca po razumnim cijenama.
Još jedna terasa s puno zvijezda i bogatom mirisnom hortikulturom, samo što je Alfred Keller udaljen tek par metara od mora. Lokalni sastojci s francuskim kuharskim naglaskom udruženi su s jednom od najbogatijih vinskih lista u Hrvatskoj.
Zinfandelova se blagovaonica općenito smata najljepšim restoranskim prostorom u Hrvatskoj, dok je Oleander svakako najbolje uređena terasa u Zagrebu. Chefica Ana Grgić ovih je dana predstavila ljetni Zinfandelov meni, pun ribe, rakova i školjki. Servis je uglavnom savršen, što svakako bitno pridonosi ugođaju.
Prije deset godina Conde Nast Traveller proglasio je Nautiku šestim najromantičnijim restoranom na svijetu. Veličanstveni, zaista jedinstveni ambijent nije se promijenio, dok se vinska karta toliko poboljšala da je Nautika dobila Wine Spectatorovu nagradu Award of Excellence.
360 je zaista savršen restoran za izlazak u dvoje. Još jedan spektakularan dubrovački prostor oplemenjen je klasičnim fine dining kuhanjem i izvrsnom vinskom kartom.
Terasa vinarije Ernesta Tolja spada među najneobičnija mjesta u Hrvatskoj. Kad iza devet navečer, opet pod zvijezdama, začujete zavijanje čagljeva iz obližnjih šuma, taj doživljaj nećete lako zaboraviti. Kao ni moćne, intenzivne mirise ljetne vruće pelješke prirode. Prije dvije godine, kad smo posjetili Saints Hills, hrana je bila neobično sofisticirana, pri čemu se vidio utjecaj konzultanta Špire Pavlića, svojedobno najtalentiranijeg dalmatinskog kuhara.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.